Een familie vol passie voor eten
Koken en proeven, het zit diep in ons DNA geworteld. In ons gezin was de keuken het kloppende hart, een plek van experiment en samenzijn. Mijn oma kookte met liefde, en mijn moeder – zij had de culinaire kunst tot in de puntjes beheerst via haar opleiding N12 en gaf er zelfs les in. We zijn letterlijk opgegroeid met de geur van stoofpotten en versgebakken taart, en de liefde voor eten ging vanzelf over naar ons. Ik koos een vergelijkbare studierichting en werd diëtiste, terwijl zelfs mijn vader, hoewel meer selectief, ‘besmet’ raakte met het kookvirus voor zijn favoriete gerechten.
Tradities en nieuwe generaties
Elke verjaardag, elke feestdag zoals Kerstmis en Pasen, begon met die ene vraag: “Wat zullen we eten?” en dat is nu nog steeds het geval. De zelfgebakken verjaardagstaarten zijn inmiddels een vaste familietraditie. En de kring van kookliefhebbers breidde zich uit: mijn dochter heeft het kookvuur net zo hoog branden als ik. Ook mijn zoon is een echte bourgondiër en krijgt steeds meer interesse. En uiteraard leren we steeds enorm veel van elkaar.
De rust van recepten en herinneringen
Voor mij was het verzamelen van kookboeken tijdens mijn studie een heerlijk rustgevende hobby – van markten en De Slegte tot boekenclubs. Het snuffelen, vergelijken en lezen van recepten is altijd een belangrijk onderdeel van onze familiegesprekken geweest. En nog steeds! Die doelgerichte voorbereidingen voor de feestdagen, de keuzes, de boodschappen, het werkplan… puur genot. Ik herinner me nog die heerlijke geur van wild in wijn rond Kerst, terwijl de open haard knisperde en het buiten stervenskoud was. Dat zijn de smaken van nostalgie.
Het Vastleggen van Familiegeschiedenis
Het idee om al die familierecepten vast te leggen, kwam van mijn kinderen. Zij wilden de gerechten leren kennen en bewaren, niet alleen degenen die ik regelmatig bereid, maar ook die mijn moeder zo vaak op tafel zette. En nu mijn moeder er niet meer is, voelt het extra urgent om deze culinaire schat te bundelen voor het nageslacht.
Een bundel vol liefde en verhalen
Deze verzameling zal een bonte mix zijn van recepten van drie generaties – afkomstig uit oude kookboeken, tijdschriften, kranten, en mondelinge overleveringen. Stuk voor stuk gerechten die écht bereid werden en nog steeds regelmatig terugkomen. Mijn moeders kookboeken, nu in mijn bezit, zijn een tastbaar bewijs van deze geschiedenis: drie robuuste exemplaren, vol ezelsoortjes, aantekeningen op de achterkant van bonnetjes, krantenknipsels en zelfs recepten in mijn vaders hanenpoten.
Samenwerken aan een Culinaire Toekomst
Deze bundel is een samenwerking met mijn kinderen. Zij zijn veel beter in fotograferen en navigeren op internet, en hun ongezouten kritiek zal het eindproduct alleen maar beter maken. Ze zullen me stimuleren, lezen, beoordelen, en natuurlijk proeven en eten! Want ja, al die gerechten moeten nog een keer gemaakt worden. En bij die heerlijke familierecepten hoort natuurlijk ook een goed glas wijn om het genieten compleet te maken.