Ossenstaartsoep

Rijk, diep van smaak en heerlijk hartverwarmend: ossenstaartsoep is een echte klassieker die bij uitstek past bij feestelijke momenten. Deze soep vraagt tijd en aandacht, maar dat proef je terug in elke lepel. Door het lange trekken van de ossenstaart ontstaat een krachtige bouillon, die subtiel wordt gebonden met een bruine roux voor die kenmerkende volle structuur. Traditioneel wordt de soep verfijnd met een scheut Madeira, al geeft een oude witte port een even elegant en warm accent. Een gerecht met karakter, perfect om rustig van te genieten.

Ingrediënten

1 kilo ossenstaart, in stukken gesneden
2 uien, in kwarten gesneden
2 winterwortelen, in grote stukken gesneden
3 stengels bleekselderij, in grote stukken gesneden
2 teentjes knoflook, grof gehakt
25 gram tomatenpuree
1-2 eetlepels boter
2 laurierblaadjes
1 tak verse tijm of 1 theelepel gedroogde tijm 
2 kruidnagels
4 peperkorrels
4 jeneverbessen
200 ml rode wijn
2 liter runderbouillon van tabletten of getrokken van een schenkel
peper en zout
Scheut Madeira
40 g boter
40 g bloem
peterselie

Bereiding

  • De boter in de pan verhitten en daarin de ossenstaart aan alle kanten mooi bruin bruin bakken
  • Voeg de winterwortel, bleekselderij, knoflook en ui toe aan de ossenstaart en  laat even mee fruiten
  • Voeg de tomatenpuree toe en bak kort mee
  • Schenk dan de rode wijn erbij en laat deze een paar minuten inkoken.
  • Verdun met de bouillon
  • Hang de peperkorrels, kruidnagels en jeneverbessen in een kruidenbuiltje of thee-ei in de soep.
  • Voeg de laurierblaadjes en het takje tijm toe.
  • Breng aan de kook en laat de soep 3 tot 4 uur zachtjes trekken met het deksel op de pan
  • Haal dan de de ossenstaart uit de soep
  • Haal het vlees van de botjes en bewaar dit
  • Zeef de kruiden en groenten uit de soep.

Binden

  • Smelt 40 gram boter in een braadpan
  • Voeg in een keer 40 gram bloem toe
  • Bak de bloem in de boter tot deze bruin is ca 7 minuten, dit heet een bruine roux
  • Voeg scheut voor scheut de gezeefde bouillon toe en roer steeds de klontjes eruit
  • Voeg aan het einde de Madeira toe
  • Maak de soep indien nodig op smaak met peper en zout
  • Garneer de soep met peterselie

Wat drink je erbij: 10 jaar oude witte port of een klein glaasje Madeira

18-12-2025