Kaas en wijn
Kaas en wijn lijken voor elkaar gemaakt. Kaas wordt op veel verschillende manieren ingezet. In Frankrijk wordt de kaas gegeten na het hoofdgerecht en voor het dessert. In Engeland is het de gewoonte om de kaas na het toetje te serveren. Daar komt de traditie vandaan om port bij kaas te schenken. In Nederland volgen we de Franse gewoonte en wordt de kaas voor het dessert en na het hoofdgerecht geserveerd. In Nederland hebben we ook de gewoonte om kaas bij de borrel te eten of als aperitief te zien.
Er zijn enorm veel soorten kaas en ook enorm veel soorten wijn. Mogelijkheden genoeg om leuke kaas-wijn combinaties te maken. Maar het combineren van kaas met wijn is nog niet zo makkelijk en er heersen nogal wat misverstanden. In dit blog de hoofdregels die je kunt gebruiken om kaas en wijn te combineren.

Don’t
Met stip bovenaan: het allerbelangrijkste wat je zou moeten onthouden is dat je kaas NIET moet combineren met rode wijn en vooral niet met rode wijn met veel tannines. Dus een stevige bordeaux bij een kaasplankje …. niet doen!! Toch wordt dit nog heel regelmatig gedaan. Ook port is minder vaak goed te combineren met kaas als je zou denken. Dit heeft allemaal te maken met de interactie tussen de wijn en de kaas.
Interacties tussen kaas en wijn
De tannine in rode wijn combineert niet met de zouten van de kaas. Dit kan een bittere smaak geven. Het zout in kaas versterkt de bitterheid van de tannine, wat resulteert in een onaangename smaakervaring.
Vooral romige en blauwe kazen kunnen een metaalachtige smaak veroorzaken wanneer ze gecombineerd worden met de tannine van rode wijn.
Kazen zijn vaak heel vet, wat vraagt om een contrasterend zuurtje. Daarom heeft witte wijn de voorkeur. Rode wijn bevat over het algemeen minder zuren dan witte wijn.
Bij zachte kazen die filmend en smeuïg zijn, past geen drogende tanninerijke wijn met een strak mondgevoel.
Kazen zijn qua smaak en geur veel intenser dan rode wijn, waardoor de wijn wegvalt bij de kaas. Rode wijn heeft een minder sterk smaakprofiel waardoor de kaas overheerst.
Witte wijnen hebben een smaakprofiel dat beter matcht met kaas. Ze zijn namelijk zuurder of zoet, aromatischer en vaak intenser van smaak. Daarom zijn ze beter te combineren met allerlei kazen.
Hoe zit het dan met port?
Port heeft een hoog alcoholgehalte wat bij een kaasplankje na een hele maaltijd te zwaar is na alles wat er al gegeten en gedronken is. En port heeft een hoog smaakgehalte waardoor deze alleen past bij krachtige kazen en bij harde kazen.
Do’s
Wat zijn dan wel handige regels om te onthouden?
- Wijn en kaas uit dezelfde regio gaan meestal goed samen, bijvoorbeeld geitenkaas uit de Loire met sauvignon blanc uit dezelfde streek
- Mousserende wijnen gaan goed met zachte smeuïge kazen
- Zoete wijnen combineren goed met pikante kaas.
- Ook zoute kaas en zoete wijn gaan heel goed samen
- Als je dan toch per se rood wil drinken, ( liever niet,) kies dan voor tanninearme wijn zoals pinot noir, grenache of gamay
•Serveer je een kaasplankje met verschillende soorten kazen, kies dan een bubbel die past bijna overal bij (Het is eigenlijk onmogelijk om op een kaasplankje een wijn te kiezen die bij alle kazen past)
Voorbeelden van combinaties:
Verse zuivel zoals mozzarella en burrata en ricotta: kies hierbij een lichte frisse witte wijn zoals pinot blanc, trebbiano, chardonnay, of een cremant.
Kort gerijpte kazen van geiten-, koe- of schapenmelk: hier passen droge wijnen bij zoals een sauvignon blanc en een riesling.
Wit flora kazen zoals camembert en brie met een pittige, romige smaak zijn lekker te combineren met witte wijn zoals een viogner of een chardonnay en champagne.
Halfharde en harde kazen compte en gruyere combineer je met fruitige of kruidige wijn zoals oranje wine of riesling spatlese of vermentino. Als je een rode kiest, kies dan een tanninearme, pinot noir, grenache of gamay.
Roodbacterie kazen zoals munster en taleggio, of port salut zijn zeer sterk aanwezige kazen. Hierbij kan aromatische gewürztraminer, pinot gris of een chenin blanc goed worden geserveerd.
Blauwschimmelkazen zoals stilton, roquefort met sterke, scherpe en pikante smaak passen goed bij een zoete wijn zoals sauternes of bij een moscato dásti. Heel intense blauwschimmel zou met port kunnen of met sherry oloroso.
Een hulpmiddel om kaas met wijn te combineren is om de smaakintensiteit van beide producten een score te geven op een schaal van 1-10. Wanneer de scores van beide even hoog zijn dan geeft dat jou een goede indicatie dat ze samen goed matchen.
Veel succes en vooral veel uitproberen!
21 april 2025