Aspergesoep
Het is weer aspergetijd en dit jaar zijn de asperges uitzonderlijk vroeg verkrijgbaar. Je koopt asperges uitsluitend in het seizoen, dat loopt van half maart tot 24 juni. Mijn moeder was dol op asperges, of het nou aspergesoep was of om zo te eten. Ze kocht altijd kilo’s tegelijk. Destijds kon je ze nog niet in elke supermarkt vinden en zeker niet in zo’n dorp waar wij woonden. Nee, daarvoor reisde ze speciaal naar Limburg. Dan bracht ze wel 15 kilo mee, niet alleen voor zichzelf, maar ook om uit te delen. Een kilootje hier en een kilootje daar… Meestal bleef er wel 10 kilo over die dan de diepvries in moest. Dat betekende schillen en rauw invriezen om ze te bewaren, en ik moest natuurlijk meehelpen. Gelukkig bestaat daarvoor het ideale schilmesje, dat aan twee kanten snijdt, dus dat ging nog best snel.

Tegenwoordig koop ik mijn geschilde asperges gewoon bij de plaatselijke groenteboer en geniet ik er alleen van tijdens het aspergeseizoen. Naast de klassieke bereiding met roomboter, ham en ei, aten wij ook vaak aspergesoep. De aspergesoep van mijn moeder was zalig: fluwelig zacht en heerlijk romig.
Hier het recept
Ingrediënten
Als je geschilde asperges hebt dan gebruik ik ongeveer 10 cm van de achterkant in stukjes. (de koppen en voorkanten gebruik ik om te eten). Als je ongeschilde asperges hebt dan schil ik de asperges en bewaar en gebruik ik de schillen voor de bouillon, en gebruik ik ook alleen de achterkanten van de asperges.
Aspergestukken
Het kookvocht van de gekookte asperges-stukjes (evt met de schillen), totaal ruim 1 liter
25 g boter
25 g bloem
Slagroom of kookroom
Lavas (heb ik in de tuin, is niet perse nodig)
Peper zout
Nootmuskaat
evt fijngehakte peterselie evt eidooier

Bereidingswijze:
- Schil de asperges indien nodig
- Als je de schillen gebruikt was, die dan en kook deze in water ongeveer 15 minuten
- Bewaar het kookvocht
- Snij de achterkanten van de asperges in stukjes van 1 cm
- Kook de achterkanten 10 minuten eventueel in het kookvocht van de schillen, voeg zout en een paar blaadjes lavas toe (als je die toevallig hebt. Als je geen schillen hebt kook de achterkanten in water met zout en lavas
- Smelt de boter in een pan
- Voeg de bloem toe en roer tot de boter de bloem heeft opgenomen
- Maak een roux: giet een flinke scheut aspergenat toe en roer flink, net zolang tot de klontjes eruit geroerd zijn en de bloem gaar is. Kan ook met een garde dat is makkelijker.
- Verdun de soep verder tot de wenselijke dikte
- Voeg 2 bouillontabletten toe en laat oplossen
- Maak de soep af met een flinke scheut room 1 dl
- En wat nootmuskaat en voeg de aspergestukjes toe
- Optioneel kun je de soep nog binden met een eidooier, door deze los te roeren en te verdunnen met wat soep en dan toevoegen aan de soep, HEEL BELANGRIJK de soep mag dan niet meer koken. Heel lekker maar ook onpraktisch
Smakelijk eten!
1 juni 2025