Boeuf bourguignon
Boeuf bourguignon is een prachtig klassiek Frans gerecht wat helemaal past bij de herfst en de winter. Lang pruttelend op het fornuis, heerlijk geurend en uitermate geschikt om een grote hoeveelheid van te maken. Een van de wijnen die hierbij heel goed past is de pinot noir. De klassieke pinot noir komt ook uit de Bourgogne, waar het gerecht van afkomstig is . Hierop past de uitdrukking “when it grows toghether it gows together”.
Niet alleen pinot noir is hier lekker bij maar ook spatburgunder van dezelfde druif gemaakt uit Duitsland of pinot nero uit Italië.

Ingrediënten
1 kg runderstoofvlees (bv. sukade, riblappen of rundernek)
3 eetlepels olijfolie
150 g in blokjes gesneden spek of pancetta
2 winterwortelen in kleine blokjes gesneden
1 grote gesnipperde ui
2 teentjes knoflook, fijngehakt
2 eetlepels bloem 300-500 ml rode wijn (pinot noir of andere )
2 dl runderbouillon (kan ook van bouillontabletten)
2 eetlepels tomatenpuree
laurier 2 blaadjes en tijm 1 theelepel of 1 takje
bakje fijngesneden champignons
150 g kleine zilveruitjes
1 eetlepel boter
verse peterselie
zout en peper
Bereidingswijze:
- Snijd het vlees in flinke dobbelteentjes en bestrooi met peper en zout
- Verwarm de over voor op 160 gr.
- Verhit een deel van de olijfolie in een grote braadpan of gietijzeren stoofpan.
- Bak hierin de spekjes, haal ze uit de pan en zet opzij.
- Voeg de rest van de olie toe en braad het rundvlees in gedeeltes rondom bruin. (niet te veel tegelijk, anders gaat het vlees koken in plaats van bakken)
- Haal het vlees uit de pan.
- Fruit in het resterend bakvet de ui en wortel tot ze zacht zijn.
- Voeg ook de knoflook toe en bak kort mee.
- Voeg het vlees en het spek weet toe aan de pan
- Strooi de bloem erover en roer goed om. Laat kort even garen
- Schenk 300 ml rode wijn bij het vlees en de bouillon
- Voeg de tomatenpuree, laurier en tijm toe.
- Breng aan de kook, dek de pan af en laat 2,5 á 3 uur stoven, tot het vlees boterzacht is
- Check af en toe of er meer wijn (vocht ) bij moet
- Smelt ondertussen in een koekenpan de boter
- Bak hierin de champignos en wat later de uitgelekte zilveruitjes
- Voeg deze de laatste 15 minuten toe aan de stoofpot, laat nog even zachtjes mee pruttelen.
- Afmaken met wat gesnipperde peterselie
Serveren bijvoorbeeld met aardappelpuree of krieltjes of vers stokbrood
Wat drinken we erbij
Pinot noir, spatburgunder of pinot nero
Smakelijk eten!!
25 oktober 2025
