Charlotte Russe

Charlotte Russe, dit is echt “une piece de resistance”, een pudding die in een speciale vorm gemaakt wordt en vervolgens bekleed wordt met lange vingers en versierd met een lint. De pudding is in dit geval een marasquin bavarois maar je kunt natuurlijk variëren met een chipolatabavarois of citroenbavarois of met een gladde pudding. Net waar jouw voorkeur naar uit gaat.

Hiervoor heb je een Charlottevorm nodig.  Dit is een vorm met een ronde bodem en rechte wand. De vorm is vrij diep 7-10 cm. Je kan ook een dekschaal of pannetje met ronde bodem en rechte wand gebruiken.

Ingrediënten      

9 gram gelatine
100 gram eierbiscuits (lange vingers)
50 gram suiker
250 ml slagroom (35 tot 40 gram vet)
2 eiwitten
50 ml marasquin
frambozen

Garnering

200 ml slagroom met 30 gram suiker
Vruchten naar keuze bv frambozen
Rood lint

Bereiding

  • Week de gelatine in ruim koud water.
  • Vet de vorm in met boter
  • Zet de lange vingers met de gesuikerde kant tegen de wand van de vorm, zorg dat ze mooi aansluiten.
  • 1-2 eetlepels (zo weinig mogelijk) slagroom in een pannetje licht verhitten, hoeft niet te koken, hierin de suiker zachtjes oplossen
  • De gelatine uitknijpen en laten smelten in de warme slagroom.
  • Klop de eiwitten stijf
  • Klop de rest van de slagroom stijf.
  • Schenk het gelatine slagroommengsel en de marasquin bij de stijfgeslagen slagroom
  • Leg de stijfgeslagen room op de stijfgeslagen eiwitten en schep met een pannenlikker voorzichtig door elkaar
  • Meng alles goed tot een homogene massa.
  • Wanneer de massa begint te geleren deze voorzichtig in de vorm gieten
  • Laat de bavarois dan afkoelen in de koelkast
  • Wanneer de bavarois stijf is, de biscuits aan de bovenkant gelijksnijden met de vorm
  • Keer de bavarois op een mooie schaal
  • Klop de slagroom voor de garnering stijf
  • Garneer de Charlotte met toefjes stijfgeslagen slagroom en de frambozen
  • Als laatste bindt een lint om de Charlotte

18 december 2025

wat drink je erbij: een zoete wijn bijvoorbeeld een riesling auslese