De kleuren van wijn


Wijn is er in verschillende kleuren; rood, wit en rosé, maar ook oranje. Deze wijn is hip en trendy en volop in opmars en wordt orange wine genoemd, want dat klinkt hipper.
Wijn wordt gemaakt van witte of blauwe druiven. Eigenlijk is het, simpel gezegd, vergist druivensap. Hiervoor worden de druiven eerst geoogst en daarna geperst. Vervolgens wordt het sap, de druivenmost, vergist. De verschillende kleuren ontstaan door de manier waarop de druiven worden behandeld tijdens de vinificatie, oftewel het wijnbereidingsproces.
Druiven, de vrucht van de druivenstok, bestaan uit schilletjes, pitjes, steeltjes, vruchtvlees en sap.

De invloed van de druif

De schil bevat kleurstoffen, aroma’s en tannine. De pitjes en steeltjes bevatten vooral tannine, wat een droog mondgevoel geeft. Het vruchtvlees en het sap bevatten suikers en zuren.
Het vruchtvlees en het sap van alle druiven, zowel witte als blauwe, is kleurloos. Je raadt het al; afhankelijk van het gebruik van de schil ontstaan de verschillende kleuren van wijn, zonder schil is het altijd witte wijn.

Rode wijn

Rode wijn wijn wordt altijd gemaakt van blauwe druiven. Hierbij weken de schillen van de druiven een tijd in het sap en gisten ze mee, waardoor de schillen hun kleur en tannine afgeven en rode wijn ontstaat. Afhankelijk van de dikte van de druivenschil en de duur van het schilcontact, ontstaat er een diepere of lichtere kleur en meer of minder tannine.

Rose wijn

Rosé wijn wordt ook gemaakt van blauwe druiven, maar hierbij weken de schillen slechts kort mee, totdat de wijn de rosé kleur heeft. Een andere manier is om gebruik te maken van het sap dat uit de druiven loopt, dat is licht gekleurd door de schilletjes. In rosé zit ook tannine, maar (veel) minder dan in rode wijn.

Witte wijn

Witte wijn gemaakt van blauwe druiven (ook wel blanc de noir genoemd) wordt gemaakt door de schillen van de blauwe druif volledig te verwijderen vóór de gisting. Hierdoor komt de kleurstof en tannine niet in de most en blijft de wijn wit of geel.
Witte wijn gemaakt van witte druiven wordt ook gemaakt door de schillen van de druiven te verwijderen voordat de gisting begint. Daardoor komt er geen of weinig kleurstof in de wijn en ook geen tannine. Dit zorgt voor fruitige aroma’s en frisse smaken. De kleur van de wijn blijft witgeel.

Oranje wijn

Oranje wijn wordt gemaakt van witte druiven, op een manier die vergelijkbaar is met die van rode wijn. De schillen, pitten en steeltjes blijven in contact met de most en gisten mee. Hoe langer de inweking van de schillen, hoe dieper de oranje tint van de wijn. Ook de tannine komt in de wijn terecht.
De keuzes die een wijnmaker maakt, zoals het wel of niet mee laten weken en gisten van de schillen, hebben niet alleen invloed op de kleur, maar ook op de smaak van de wijn en de aanwezigheid van tannine. Hoewel smaak een persoonlijke voorkeur is, kun je in het algemeen zeggen dat rode en oranje wijnen meestal zwaarder zijn dan witte en rosé wijnen.