Droge wijn

Droge wijn, wat een raar woord eigenlijk, wijn is per definitie nat zou je zeggen. Wat is droge wijn bedoeld? Wijn wordt gemaakt door de suiker in de druiven te vergisten naar alcohol. Afhankelijk van de hoeveelheid suiker die overblijft kan de wijn droog genoemd worden. De meeste wijnen zijn droge wijnen.
De aanduiding droog is wettelijk geregeld in Europa. Het betekent dat de wijn niet meer dan 4 g restsuiker per liter bevat of wanneer er meer restsuiker in zit dan mag dat tussen de 4 en maximaal 9 gram zijn, maar dan moet er minimaal 2 g minder zuur in zitten. Dus als er 9 g in zit moet er minimaal 7 g zuur in zitten. Echt droge rode wijnen hebben minder dan 2 gram restsuiker per liter. Wijn zonder restsuiker bestaat niet omdat gist nooit alle suiker om kan zetten in alcohol.

Droog en toch zoet?


De overgebleven suiker in de wijn kan wijn de zoete smaak geven. Toch kun je niet altijd proeven of er suiker in wijn zit. Dit is afhankelijk van het feit of je een goede proever bent. Suiker proef je op de tong. Er wordt van uitgegaan dat je minder dan 2 g suiker niet kunt proeven. Toch kan wijn een zoete indruk geven, ook wijn met heel weinig restsuiker kan zoet overkomen.

Wat beïnvloedt de zoetgewaarwording van wijn?


• De alcohol in de wijn is lichtjes zoet, maar is ook een zoetversterker doordat het de gewaarwording van zuur en tannine verzacht.
• Wijnen die in eiken vaten zijn opgevoed kunnen bijdragen aan een zoete perceptie. Er ontstaan triterpenen, verbindingen die voor deze zoete indruk kunnen zorgen.
• Glycerol is een alcohol en een bijproduct van de alcoholische gisting, dat na water en alcohol het meest aanwezig is in wijn. Het verzacht het mondgevoel. Glycerol geeft een zekere zoetigheid in wijn, ook in rode wijn.
• Toename van zoetgewaarwording wordt veroorzaakt door het contact met de dode gistcellen, waarbij, aminozuren worden gevormd die wijn een zoetige smaak geven.
• Door inweking, ontstaat een zoete smaak door de verbinding astilbine die gevormd wordt.
• Wanneer in de wijn de strakkere appelzuren omgezet worden in melkzuur veroorzaakt dat ook een zoetere sensatie zonder dat er meer suiker in zit.
• En als laatste kan de hoeveelheid zuur of tannine de zoetheid maskeren. Dus wijn met veel tannine en hoog in de zuren kan ervoor zorgen dat je het restzoet niet proeft.


Trend


Er lijkt een trend te ontstaan waarbij de hoeveelheid restsuiker toeneemt. In 1998 zat er gemiddeld 1,8 g suiker per liter in droge wijn maar dit is opgelopen naar 5,4 g in de goedkopere wijnen. Zelfs in duurdere, serieuze rode wijnen kan meer dan 2 g/l suiker zitten bijvoorbeeld in goede Zuid-Afrikaanse rode wijnen is 2,5 tot 4 gram restsuiker per liter heel gewoon. Ook de Italiaanse wijnen zoals primitivo bevatten meer suiker dan je zou verwachten voor een droge rode wijn, soms wel 8 gram. Hoe weet je hoeveel suiker erin zit? De meeste wijnen die gedronken worden zijn droog. Meestal staat er dan niets op het etiket. Termen die soms gebruikt kunnen worden zijn: Droog, sec, trocken, secco of seco.

Niet droge wijnen

Onderstaande termen op het etiket zijn voor wijnen met meer meer suiker. Als die er niet opstaan kun je ervan uitgaan dat de wijn droog is.

• demi sec, halbtrocken, aboccato en semiseco
Tussen de 4 tot 12 g suiker (of tot 18 g als er minstens 8 g zuur in zit)
• Medium, moelleux, lieblich, amabile en semidulce
Meer dan 12 tot 45 g suiker
• Sweet, doux, suss, dolce en dulce
Minstens 45 g suiker, hierin kan wel 200 g suiker zitten

Vanaf eind 2023 is de QR-code verplicht op een wijnetiket en kun je deze scannen om de samenstelling te bekijken.

23 maart 2025