Empanada met dulce de leche
Empanada met dulce de leche, dat is snoepen voor gevorderden, Lekker… , echt heerlijk!
Dulce de leche is populair en veelgebruikt in Latijns-Amerika. Het is gecondenseerde melk in een blikje die langdurig gekookt wordt en dan veranderd in karamel. Vervolgens kun je het verwerken in iets zoets, bijvoorbeeld op pannenkoeken of combineren met chocolade, of zelfs op de boterham doen. Of je maakt een empanada met dulce de leche. In Nederland is het nog niet heel erg bekend, maar in Argentinië kun je het overal krijgen.
Empanada’s zijn veelvoorkomende tussendoortjes in Argentinië. Het zijn gevulde halvemaanvormige deegflapjes, meestal gevuld met iets hartigs. Maar ik maak ze zoet en vul ze met dulce de leche.
Het is makkelijk, kost niet veel tijd en kan bijna niet mislukken. Probeer het eens uit!

Ingrediënten
Een blikje gecondenseerde melk (staat bij de koffiemelk in het vak)
200 g bloem
½ tl bakpoeder
½ tl kaneelpoeder
¼ tl zout
1 vanillestokje of vanille aroma
110 g zachte boter
50 g poedersuiker
Losgeklopt ei om te bestrijken
50 g grofkorrelige suiker
Poedersuiker om te strooien
Bakpapier of een bakmatje
Bereiding
- Kook het blikje gecondenseerde melk 3 uur lang, terwijl het onder water staat (Het is belangrijk dat het blikje gecondenseerde melk onder water staat, omdat het anders zou kunnen ontploffen). By the way, ik zou meteen meer blikjes koken, ivm de energie.
Maak ondertussen het deeg; - Splijt het vanillestokje en schraap het merg eruit of gebruik enkele druppels vanillearoma
- Meng de bloem met het bakpoeder, het kaneelpoeder en het zout
- Voeg de boter, poedersuiker, het vanillemerg en 50 ml water toe
- Voeg 50 ml water in gedeeltes toe, kneed tot een soepel deeg. Let op, beoordeel tussentijds of het water er allemaal bij moet, het deeg moet niet te nat zijn.
- Verdeel het deeg in 10 bolletjes en laat ca. 30 minuten rusten in de koelkast
- Wanneer de dulce de leche klaar is, doe de karamel over in een schaaltje
- Verwarm de oven op 180 graden
- Rol de bolletjes deeg uit tot ronde lapjes met een doorsnee van ongeveer 10 cm. Leg 1-1,5 eetlepel dulce de leche op een helft en vouw dicht
- Druk met je duim de rand dicht en daarna met een vork
- Bestrijk de empanada’s met losgeklopt ei en bestooi met de grove suiker
- Bak ze ongeveer 20 minuten in de voorverwarmde oven
- Bestrooi met poedersuiker voor het opdienen
PS je kunt er ook met wat gesmolten chocolade lijntjes over trekken, ook heel lekker!
Smullen maar!
Wanneer je er iets bij wilt drinken dan zou ik gaan voor cream sherry. Dit is een mengsel van droge sherry, meestal Oloroso, met zoete Pedro Ximénez- of Moscatel-wijnen.
16 augustus 2024