Garnalencocktail

Garnalencocktail, een klassiek voorgerecht voor kerst wat altijd goed voldoet. Maar er zit veel verschil in wat voor saus je gebruikt. De kant en klaar sauzen halen het niet bij de zelfgemaakte! Mijn moeder gebruikte altijd opgeklopte slagroom in de cocktailsaus, en ik dus ook. Ook naast de mayonaise wat crème fraîche dat maakt de saus net wat frisser.

Ingrediënten

150-200 g Hollandse garnalen, afhankelijk van hoe groot je de porties wilt maken
1 rode grapefruit
50 ml slagroom
2 theelepeltjes klopvast
50 gram mayonaise
1 eetlepel  creme fraîche
1 eetlepel tomaten ketchup
Scheutje whiskey of sherry
Paprikapoeder
Worcestershiresauce
Tabasco
peper zout
Kwart theelepeltje suiker

Garnering:
slablaadje
peterselie
Zest van de schil van de grapefruit

Bereiding

  • Slagroom stijf kloppen en op het laatst evt klopvast mee kloppen
  • Mayonaise mengen met creme fraiche, tomatenketchup en de opgeklopte slagroom
  • enkele druppels saus en tabasco toevoegen
  • Paprikapoeder, klein beetje peper, zout, suiker en whisky toevoegen
  • Mengen en bewaren in de koelkast
  • Sla op maat scheuren voor in de coupes
  • Sla in de coupes draperen
  • Zest maken van de grapferuit
  • De grapefruit stukjes tussen de vliesjes uit snijden https://www.youtube.com/watch?v=JauCtt5dncw
  • In stukjes snijden en mengen met de garnalen
  • Grapefruit en garnalen over de coupes verdelen
  • Saus erover draperen
  • Garneren met peterselie en zest

Heel lekker met sauvignon blanc uit de Loire

18 december 2025