Gevulde speculaas
Het is weer Sinterklaastijd. Dat betekent ook tijd voor gevulde speculaas. Hier het recept wat ik elk jaar maak en wat mijn moeder ook elk jaar maakte. Heerlijk die nostalgie. Beproefd en lekker probeer het maar eens.

Ingrediënten:
200 g zelfrijzend bakmeel
150 g koude boter
140 g bruine basterd
2 theelepels speculaaskruiden
Wat citroenrasp (van verse citroen niet uit een potje)
1 ei
250 g amandelspijs
Halve amandelen
Een taartvorm, 20-25 cm
Bereidingswijze
- Doe het zelfrijzend bakmeel, de boter en de basterdsuiker met de speculaaskruiden in een kom
- Snij de boter met 2 messen in kleine blokjes
- Kneed het deeg tot een bal, net zolang totdat het niet meer kruimelig is
- Scheid de eidooier van het wit (beide bewaren)
- Roer de amandelspijs in de keukenmachine los ( of met de hand) en voeg de citroenrasp toe (de hoeveelheid van 1/3 de citroenschil
- Voeg de eidooier toe.
- Verdeel het deeg in 2 porties, ene portie mag iets groter zijn dan de andere
- Rol de grootste portie uit of druk deze uit in de taartvorm op de bodem en tegen de opstaande rand
- Rol de amandelspijs uit en vul dan de vorm met de amandelspijs
- Rol het kleinste deel van het deeg uit voor de deksel en leg erbovenop, druk aan
- Leg de halve amandelen; langs de rand en in het midden een • Bestrijk met het eiwit
- Bak de gevulde speculaas in de oven op 175 graden gedurende 30 minuten
Smakelijk eten!!