Gewurztraminer
Ik weet nog precies waar ik was toen ik voor de eerste keer gewurztraminer gedronken heb. Dit was zo’n andere wijn dan wat ik gewend was en ik vond hem heel bijzonder. Niet dat je er een hele fles van op zou kunnen drinken, daar is ie te aromatisch voor. Maar heerlijk om één glas te drinken. Echt een aanrader.
Reden dus om jullie kennis te laten maken met deze wijn. En speciaal in de maand juni wanneer de rozen bloeien, want die geur zit er overduidelijk in. Soms subtiel en soms heel weelderig, maar duidelijk een rozengeur. Dit is een van de wijnen die je daarom heel makkelijk zou kunnen herkennen.
Herkomst
Gewuztraminer is een van de oudste druivenrassen en komt van oorsprong uit Duitsland. In de Duitse Pfalz groeit dit ras al 400 jaar. Tegenwoordig is vooral de Elzas in Frankrijk bekend van de gewurztraminer. De omstandigheden in deze regio zijn perfect voor deze druif. Hoewel die ook nog steeds verbouwd wordt in o.a Duitsland, Italië, maar ook in Oostenrijk, Nieuw-Zeeland en Australië. In Duitsland is overigens de naam met umlaut en in Frankrijk zonder.
De groei
De druif is moeilijk te verbouwen, want de bloesem loopt vroeg uit waardoor de druif gevoelig is voor vorst.
In een warm jaar kan de wijn te vol, te zwaar en te geurend worden, dus van alles too much. Wanneer ze dan vroeger geplukt worden om dat te voorkomen, dan heeft de wijn weer van alles te weinig.
Dus het is een beetje een veeleisende druif met veel noten op de zang en moeilijk om hem in de juiste balans te krijgen. De druiven hebben een roze kleur en de wijn wordt dan ook vaak heel diep goud van kleur en soms koperachtig. Prachtig.

Smaak en geur
De wijn heeft veel body, weinig zuur en is vaak hoog in de alcohol. Hierdoor voel je dat je echt iets in je mond hebt. De wijn is rijk, sappig en elegant. Door de kleur en de geur zou je denken dat de wijn heel zoet is, maar de smaak kan ook droog zijn, echter nooit heel zuur, omdat er weinig zuren in zitten. Maar over het algemeen zit er toch wel een zoetje. Hoe zoet is afhankelijk van het gebied, de keuzes van de wijnmaker en het oogstjaar.
Wat je erbij eet
“Think sweet with heat” is een Engelse uitdrukking en deze past perfect bij de gewurztraminer. Want deze wijn is heerlijk bij pittig eten zoals Thais. De zoetheid van de wijn haalt de scherpe randjes van de pepers. De kruidigheid van de wijn gaat goed samen met de specerijen in het gerecht.
Maar gewoon bij de vlammetjes als borrelhap zou hij ook goed matchen!
Ik ben heel benieuwd wat je ervan vindt!