Hazenpeper


Hazenpeper is een gerecht wat wij traditiegetrouw met kerst aten. Het is niet alleen lekker, maar die geur!.. heerlijk, een geur die die voor mij helemaal bij kerst past. Dit is zo’n voorbeeld van een geur die verbonden is met herinneringen. Het recept is van mijn vader die er erg trots op was en die het in de loop der tijd zo ontwikkeld heeft. Heerlijk.

Ingrediënten (voor wel 8 personen)


4 hazenbouten
0,5 l rode wijn of meer
2-3 flinke uien
1-2 tenen knoflook
Flinke scheut Azijn
10-15 Peperkorrels
Theelepel jeneverbessen
2-3 takjes Laurier
Paar eetlepels vloeibaar bak en braadvet
100 g gerookt spek
100-150 g rozijnen
100 g gedroogde pruimen
2 dl bouillon of meer wijn
1 plakje ontbijtkoek of half theelepeltje koekkruiden
Pure chocolade stukje
1 lepel bessenjam of gelei
Evt gembernat
Peper en zout

Marineren:

  • De hazenbouten in een grote pan of schaal met een halve liter rode wijn, een scheut azijn grof gesnipperde uien, peperkorrels, laurier (verse) jeneverbessen en knoflook een nacht laten marineren

Bereidngswijze

Pak een grote braadpan

  • Bestrooi de poten met peper en zout
  • Smelt de boter en bak het spek hierin zachtjes
  • Haal het spek uit de pan
  • Bak een voor een de poten bruin aan de buitenkant.
  • Snij de uienstukken wat fijnen
  • Voeg op het laatst uit de marinade de uien en de knoflook toe en fruit die even mee.
  • Het marinadevocht (niet allemaal) samen met het spek, de bouten, de uien en de knoflook laten sudderen.
  • Regelmatige kijken en wat marinadevocht toevoegen als de poten droog komen te staan (dit duurt wel 2 uur misschien wel langer).
  • Wanneer de poten gaar zijn, het vlees van de botten halen en weer terug in de pan doen,
  • Vervolgens de rozijnen, de pruimen, de ontbijtkoek, de bessengelei en evt de chocolade en gembernat toevoegen.
  • Bouillontablet toevoegen.
  • Op smaak maken met peper en zout evt bijbinden met bloem.

Wijn: een stevige rode wijn natuurlijk zoals bordeaux of een Côte du Rhône of valpolicella ripasso
Smakelijk Eten!!