Italiaanse Runderstoof
Deze smaakvolle Italiaanse stoofpot mag lekker lang pruttelen – hoe langer, hoe beter. Omdat het gerecht zoveel tijd op het vuur staat, maak ik altijd een grote pan vol. Zo benut je niet alleen de tijd, maar ook het energieverbruik optimaal. Wat overblijft, vries ik gewoon in voor later. Dankzij de mediterrane kruiden en tomaten krijgt dit stoofgerecht een heel andere smaak dan bijvoorbeeld een klassieke hachee – warm, kruidig en vol diepgang.

Ingrediënten
500 g runderstoofvlees in blokjes gesneden
2 gesnipperde uien
2 teentjes fijngehakte knoflook
een paar worteltjes in plakjes
2 stengels bleekselderij in kleine stukjes
1 blikje tomatenblokjes
2 el tomatenpuree
250 ml rode wijn
200 ml runderbouillon
enkele laurierblaadjes
takje rozemarijn
takje tijm
1 tl gedroogde oregano
Olijfolie extra vergine
Zout en peper naar smaak
Bereiding:
- Kruid het vlees met peper en zout
- Verhit een scheut olijfolie in een braadpan en bak het rundvlees rondom bruin.
- Haal het vlees uit de pan en zet apart
- Fruit de ui, knoflook, wortel en bleekselderij 5 minuten in dezelfde pan totdat ze zacht zijn, voeg eventueel wat extra olijfolie toe
- Roer de tomatenpuree door de groenten en bak enkele minuten mee, hiermee ontzuur je de tomatenpuree
- Voeg de rode wijn toe en laat 5 minuten inkoken
- Voeg het vlees weer toe
- Voeg de tomatenblokjes, bouillon, laurier rozemarijn, tijm en oregano toe
- Breng alles aan de kook, en laat op een laag pitje sudderen met het deksel op de pan
- Af en toe roeren
- Breng op smaak met peper en zout
De Stoof smaakt lekker in combinatie met de uienmarmelade. Serveer met een schepje uienmarmelade in combinatie met een salade en een basisgerecht zoals brood, aardappelen of pasta. Wijntip: Cotes du Rhone of een Italiaanse wijn zoals barbera
30 juli 2025