Jachtschotel
Jachtschotel: (4 personen)
Het is winter en tijd voor warme stevige stoofgerechten. Dit recept is van mijn moeder afkomstig. Hiermee ga ik altijd een beetje terug in de tijd en voel ik weer een beetje dichter bij haar.
Jachtschotel, officieel gemaakt van resten vlees met jus, maar die heb ik nooit, dus ik maak het van vers vlees.
Het is een tijdrovend gerecht dus maak ik meestal een grotere portie en vries een gedeelte van het vlees in. Het leent zich ook heel goed om het van tevoren te maken.
Het totale gerecht bestaat uit 3 onderdelen namelijk gestoofd vlees (geen hachee), aardappelpuree en verse appelmoes met kaneel (liefst warm mmmm heerlijk).

Ingrediënten
500 gram riblappen of sukadelappen
4 grote uien of een aantal kleinere
Peper zout
Kruidnagel en laurier
50 gram vloeibaar vet
250 ml bouillon (van een tablet)
Aardappelpuree
Aardappelen ongeveer 800 gram
Boter nootmuskaat peper zout melk paneermeel
Appelmoes
3-4 appels elstar
1 eetlepel suiker of zoetstof
Kaneel
Bereiding
- Braadpan met 50 g boter opzetten en bruin laten worden
- Het vlees in enkele grote stukken snijden, bestrooien met peper en zout
- Dichtschroeien en van buiten bruin bakken
- Uit de pan halen en de uien in dezelfde boter goudbruin fruiten
- Vervolgens bij elkaar in de braadpan doen, bouillon erbij met een halve theelepel kruidnagel of 2-3 kruidnageltjes en laurier
- Laten sudderen (dit betekent niet koken en niet hard bakken maar iets ertussenin.) Deksel op een kiertje.
- In de gaten houden en af en toe het vlees omleggen, ongeveer 2-3 uur
- Altijd zorgen dat er wat vocht opzit dus soms wat water aanvullen
Puree - Ondertussen; de aardappelen schillen en wassen
- Koken met weinig water en zout.
- Als ze gaar zijn het water afgieten, en de aardappelen fijnstampen,
- Scheutje vloeibare boter en halfvolle melk toevoegen en niet te vergeten nootmuskaat en peper.
- Door elkaar roeren totdat de substantie smeuïg is
Appelmoes - Ondertussen de appels schillen en klokhuis verwijderen
- Koken met een bodempje water, ongeveer 15 minuten
- Fijnmaken en de suiker toevoegen
- Overdoen in een schaaltje en kaneel erop strooien
Afwerking
- Het vlees onderin de ovenschaal leggen
- Daarbovenop de puree.
- De puree bestrooien met paneermeel en op he paneermeel druppeltjes boter.
- In de oven schuiven en heet laten worden met een korstje erop
Opdienen met de appelmoes en eventueel rode kool
Eet smakelijk!