Moscato d’Asti
Moscato d’Asti is een van de bekendste mousserende witte wijnen van Italië. De wijn kenmerkt zich door een zachte bubbel, een laag alcoholpercentage en een zoetje. De kwaliteit is goed, want de wijn heeft een DOCG status, dit is een keurmerk wat in Italië niet zomaar wordt toegekend.
Deze sprankelende witte wijn wordt gemaakt van de Moscato Bianco druif, een muskaatdruif die een van de oudste druivensoorten ter wereld is. In de 13e eeuw werd deze bijzondere wijn voor het eerst beschreven.
Herkomst
De wijn werd vooral gedronken door de wijnboeren zelf. Ze dronken deze tussen de middag bij de lunch. Omdat het alcoholpercentage laag is konden ze dan daarna toch gewoon doorwerken. Ook na een werkdag werd de wijn gedronken bij het dessert. Moscato d’Asti wordt geproduceerd in Noord-Italië, het gebied rondom Asti en de kleinere nabijgelegen regio’s in de provincies Alessandria en Cuneo.
De vinificatie
De druiven worden met de hand geplukt en zacht geperst om de zoete en aromatische smaken te behouden. Het sap wordt vervolgens onder lage temperatuur gefermenteerd in roestvrijstalen tanks. Slechts een deel van de suiker wordt vergist. Hierdoor ontstaat er een restzoetje en een laag alcoholgehalte van 5-6 %. De bubbels ontstaan door een tweede fermentatie onder druk in roestvrijstalen tanks voor minimaal 10 dagen. De Charmat- methode, zie champagne deel 1. De druk in de fles is max 2,5 bar wat vrij laag is, hierdoor zijn de bubbels ook wat zachter en hoeft er geen muselet op.

Wat eet je erbij?
De wijn is zoet en alcoholarm en heeft een lichtgele kleur. De geur van de wijn doet denken aan rijpe druiven, appeltjes, limoen en ander citrusfruit. Er zit een zoetje in, maar hij is niet mierzoet, de balans tussen de bubbels en de zoetheid maakt hem heel verfrissend.
Lekker bij zoete gerechten of desserts, maar bijvoorbeeld ook bij scones (link) of ander gebak. En natuurlijk een heerlijk zomerwijntje voor op het terras. Omdat er minder alcohol in zit dan in de meeste andere wijnen is hij ook heel goed door te drinken.
Doen! Probeer maar eens keer.