Pavola

Pavola is een recept waarvan ik niet precies weet waar het vandaan komt. Mijn moeder maakte het vroeger toen haar kleinkinderen, onze kinderen nog klein waren, en ze vonden het allemaal heerlijk.

De naam doet denken aan pavlova, een luchtig eiwitschuimdessert, maar dit gerecht wordt juist gemaakt met amandelspijs. In de culinaire encyclopedie is het niet terug te vinden, en ook in de oude kookboeken heb ik het niet kunnen vinden. Het enige wat overgebleven is, is een oud, handgeschreven recept met enkel de ingrediënten, zonder de bereidingswijze.

Met behulp wat herinneringen en het kladje heb ik het recept weer in ere hersteld. Het resultaat is een soort petit fours.  Héél lekker, al zeg ik het zelf. Maar de oorsprong… dat blijft een raadsel.

Ingrediënten

Een bakvorm (ik heb een ovenschaaltje van 15 x 15 cm)
250 g amandelspijs (1 pakje)
citroenrasp vers van een kwart citroen
100 g boter op kamertemperatuur
1 ei
55 g bloem
3-5 eetlepels poedersuiker
1,5 eetlepels abrikozenjam

Bereidingswijze

  • Amandelspijs losroeren in de keukenmachine of met een vork losmaken en prakken
  • Het ei loskoppen
  • Het losgeklopt ei mengen met de amandelspijs
  • 100 g boter zacht roeren met een houten lepel
  • Citroenrasp erdoor roeren
  • De bloem toevoegen en mengen
  • En dit alles mengen met de amandelspijs
  • In een ingevette vorm doen
  • Bakken in een voorverwarmde oven op 150 graden
  • 30-45 minuten
  • met een sateprikker testen; erin steken en als die er schoon uitkomt is de pavola gaar
  • Af laten koelen

Afwerken

  • Af laten koelen
  • De abrikozenjam verhitten in een steelpannetje tot vloeibaar
  • En met een kwastje over de pavola strijken
  • De poedersuiker mengen met water
  • LET OP: druppelsgewijs water toevoegen want je hebt maar heel weinig water nodig voor glazuur, anders wordt de glazuur niet hard. Na elke druppel roeren en beoordelen of je nog een druppel nodig hebt.
  • De glazuur over de abrikozenjam strijken
  • Hard laten worden
  • De pavola in kleine stukjes snijden

Smakelijk eten

31-10-2025