Petit gateau

Dit deeg is lekker veelzijdig. Je kunt er een grote taart mee maken (voor een vorm van 24 cm doorsnee), maar ook kleine eenpersoonstaartjes. Zelf koos ik voor de mini-variant, met uitsteekvormpjes van 6 cm – perfect voor een feestelijke high tea of als elegant dessert.  

petit gateau met gepocheerde peer

Ingrediënten

(Voor 20-24 taartjes)

240 g bloem
100 g poedersuiker
40 g amandelmeel
Beetje zout
150 g koude boter
1-ei

Bereiding

  • De bloem, het poedersuiker, het amandelmeel en de zout in een kom doen
  • De boter in kleine stukjes snijden met 2 messen en verdelen over het bloemmengsel
  • Wrijf met je vingers net zolang totdat er een kruimelig deeg ontstaat
  • Klop het ei los
  • Voeg 2 eetlepels ei bij het mengsel
  • Kneed tot een soepel deeg, als het te droog is voeg nog wat ei toe, als het te nat is voeg nog wat bloem toe
  • Verpak het deeg in folie en laat een uur rusten in de koelkast
  • Na het rusten het deeg platdrukken en uitrollen tot ongeveer 3 mm
  • Steek rondjes uit van 8 cm -9 cm doorsnee
  • Leg de rondjes over het vormpje van 6 cm
  • En druk voorzichtig naar beneden en tegen de randen aan omhoog
  • Prik enkele gaatjes in de bodem
  • Laat weer even rusten in de koelkast
  • Bakken in een voorverwarmde oven ongeveer 20-25 min op tempertatuur van 160-170 graden
  • Zonder vulling in een luchtdichte trommel 1 week te bewaren

Deze kleine taartjes had ik gevuld met banketbakkersroom en gepocheerde peer met amandelen. Andere suggesties zal ik in de toekomst op de site zetten.

Lekker met een zoete wijn bijvoorbeeld Vin Doux Naturel

30 juli 2025