Pompoensoep


Het is weer herfst en de pompoenen kunnen geoogst worden.
Ik maak elk jaar meerdere keren pompoensoep. Een gebonden soep die van zichzelf dik wordt zonder bindmiddel met een prachtige warme kleur.
Wanneer je alleen pompoen gebruikt wordt de soep vaak wat weeïg van smaak. Daarom combineer ik deze soep altijd met paprika.
Je kunt de hele pompoen gebruiken met schil! Voorheen schilde ik de pompoen altijd wat me veel kracht kostte, totdat ik er achter kwam dat de schil meegekookt kan worden.
Wel de pitten eruit scheppen met een lepel.
Flespompoen of zo’n knaloranje pompoen zijn beide geschikt. De sierkalebassen niet.

Ingrediënten


1 ui
1 paprika
1 Pompoen zonder pitjes
1 geschilde aardappel
Gemberpoeder 1 theelepel
1 theelepel ketoembar of koriander
1 theelepel djinten ofwel komijn
1 eetlepel boter
Bouillontabletten (rundvlees, kruiden of groente)
1-2 theelepels sambal
4 eetlepels creme fraiche of kookroom
Fijngesneden verse peterselie vers of wat bieslook om te garneren

Bereidingswijze

  • uien pellen
  • Paprika de zaadlijsten verwijderen en in stukken snijden
  • De zaden verwijderen uit de pompoen(door midden snijden en met een lepel eruit scheppen)
  • De pompoen wassen aan de buitenkant en met schil en al in stukken snijden.
  • Ui en paprika even fruiten in boter
  • De kruiden toevoegen, de pompoenstukken, de aardappel en 1-1,5 water
  • De bouillontabletten toevoegen (2 per liter)
  • Zachtjes laten koken, ongeveer 20-30 minuten
  • De soep met de staafmixer pureren of door de passe-vite draaien
  • Op smaak brengen met peper zout en sambal
  • De soep opscheppen op een bord of in een soepkop
  • Een lepeltje creme fraiche in de soep leggen
  • Wat fijngesnipperde peterselie of bieslook erover strooien