Ratafia

Ratafia Champenois komt zoals het woord al zegt uit de Champagne streek. Het is een zoete versterkte wijn met geuren van sinaasappel, sinaasappelschil, cacao en amandel, maar ook geuren van gekonfijt fruit. Het mondgevoel is zijdezacht en filmend. Het alcoholpercentage is rond de 17% of hoger. In Nederland is de bekendheid ervan nog niet groot, maar is zeker de moeite waard om te proberen.

Herkomst


Ratafia werd in de 13de eeuw al geproduceerd voordat er champagne gemaakt werd. De naam komt van het latijn ‘res rata fiat’ wat ‘de zaak is beklonken’ betekent. Ratafia wordt in veel landen geproduceerd van allerlei soorten fruit zoals kersen, pruimen, echter in champagne ligt de bereidingswijze vast en mag het maar op een manier en die ligt vast sinds 2005 en mogen er alleen champagnedruiven worden gebruikt.


De vinificatie


Ratafia wordt gemaakt van de most van de druiven die voor champagne gebruikt worden. De druiven in de champagnestreek worden drie keer geperst. Van de eerste twee persingen wordt champagne gemaakt, van de derde persing ratafia.
Aan deze most wordt, voordat de druiven uitgegist zijn, neutrale alcohol aan toegevoegd. Het alcoholpercentage wordt dan hoger dan 15 %, waardoor de gisting voortijdig stop. Hierdoor blijft restsuiker over, waardoor de ratafia een zoete smaak krijgt. Ook worden er kruiden en specerijen aan toegevoegd. Hierna rijpt de wijn nog maanden tot jaren in houten vaten. Zo ontstaat een versterkte zoete wijn.

Wanneer drink je deze wijn


Ratafia wordt het hele jaar door gedronken en wordt geserveerd aan het einde van de maaltijd. Het is net zo lekker bij lichte dessert met fruitsmaken als bij nagerechten met chocoladesmaken. Ook is de wijn lekker bij blauwe kazen zoals gorgonzola en roquefort.
Na openen kun je deze nog maanden in de koelkast bewaren.

CinCin!

20 januari 2025