Rioja
La Rioja, een regio maar ook een wijn, een wijn waar veel mensen van houden. Meestal met een goede prijs-kwaliteitverhouding. De meeste wijnen zijn rood en over het algemeen best zwaar met veel houtrijping. Slechts 10% van de rioja wijnen zijn wit, en ook daar wordt vaak houtrijping toegepast. Nergens ter wereld is de ervaring met houtrijping zo groot is als in de Rioja. Er worden meer dan een miljoen houten vaten per jaar gebruikt van meestal Amerikaans eiken. Deze zijn goedkoper dan Franse eikenhouten vaten en geven de typische geur van vanille kokos en specerijen aan wijn die je bij rioja kunt ruiken.

De regio
De wijnregio ligt in het noorden van Spanje. Het is een langgerekt gebied van zo’n 120 kilometer aan de oevers van de Ebro. Het wijngebied bestaat uit drie deelgebieden: in het noorden de Rioja Alavesa, in het noordwesten de Rioja Alta en in het oosten de Rioja Baja. Er heerst een vochtig continentaal klimaat. In de winter komt het hier zelden onder nul, maar in de zomer kan de temperatuur flink oplopen. De ligging van de wijngaarden op de zuidhellingen en de vrij koele nachten gedurende de rijping van de druiven zijn gunstig voor de ontwikkeling van de aroma’s. De beste wijngaarden liggen op 550 tot 650 meter hoogte.
Kwaliteitsaanduiding
In Spanje zijn er twee gebieden met een DOCa (Denominación de Origen Calificada)en rioja is er een van. Naast deze kwaliteitsindeling is er ook een wetgeving voor de houtrijping van zowel rode als witte wijn in Spanje. Sinds 1979 heeft elke fles die volgens de Rioja DOCa eisen verkocht wil worden een label met één van de vier rijpings classificaties erop betreffende de houtrijping. Dit zijn joven, crianza, reserva en gran reserva. Joven zijn de jonge wijnen, zonder houtrijping. Bij crianza heeft de wijn minstens één jaar op houten vaten gerijpt voordat hij nog een jaartje op de fles rijpt. Bij reserva is dat minstens één jaar op hout en twee jaar in de fles en bij gran reserva minstens twee jaar op hout en drie jaar in de fles.
De druif
Rioja wijn is niet zoals veel mensen denken, een bepaalde wijn van één druif, nee het is meestal een blend van verschillende druiven.
De druif tempranillo die overal in Spanje wordt verbouwd speelt de hoofdrol in de Riojawijn. Tempranillo is een soort kameleon, een vrij gemiddelde druif die veel warmte kan hebben en vroegrijpend is. De druif heeft voldoende zuren en voldoende tannines die zowel zonder als met houtrijping lekker is. Rioja mag gemaakt worden van vijf toegestane rode druivensoorten: tempranillo, garnacha tinto, graciano mazuelo, maturanta tinta.
Nieuwe trend:
Sinds 2017 wordt meer gestuurd op fruitigere wijn door een aantal wijnboeren.
De smaak van de nieuwe trend is echt anders dan de klassieke rioja, namelijk eleganter en met minder nadrukkelijke houtsmaak. Er worden grotere vaten gebruikt, van 500 l. En er wordt steeds meer Frans eiken gebruikt. Hierdoor worden de regels van de rioja niet altijd meer gevolgd en krijgen deze out of the box denkende wijnboeren niet meer de DOCa die voor rioja is vastgesteld. Deze wijnen zijn meestal jong en worden gekenmerkt door primaire aroma’s van fruit en bloemen.
Wat eet je erbij
Rioja is bij uitstek geschikt voor winterse kost. Lekker bij hachee of een flink stuk vlees zoals rundvlees, sukade, entrecote of biefstuk, maar ook bij hertenbiefstuk of wildpeper.