Sauvignon blanc
Er zijn heel veel verschillende witte druiven waar witte wijn van gemaakt kan worden. Maar wijn van sauvignon blanc is wijn die iedereen kent en veel wordt gedronken. Sterker nog, als een witte wijn besteld wordt in een gewoon café of restaurant dan is het meestal wijn van de druif chardonnay of van de sauvignon blanc. Maar de ene druif is de andere niet, er zijn verschillen qua type en smaak.
Herkomst
Sauvignon blanc is een van de meest geliefde witte wijnen ter wereld. Deze druif heeft een geschiedenis die teruggaat tot de middeleeuwen. De druif komt waarschijnlijk uit de Loirestreek en is een afstammeling van de savagnin uit de Jura, het is een broertje van de chenin blanc en lijkt op de trousseau in de Jura.
De naam komt van het woord sauvage dat wild betekent.
Momenteel is het de meest aangeplante druif van de wereld. In de 19de eeuw is de verspreiding over de hele wereld toegenomen. Nieuwe wijnregio’s zoals Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika en Californië begonnen de druif te cultiveren, wat leidde tot een diversificatie van de stijl en smaak.
Klimaat en druif
De sauvignon blanc gedijt het best in een koel tot gematigd klimaat. Hierbij behoudt de druif de typiciteit . Is het klimaat te warm dan wordt de druif te rijp en zijn de kenmerkende geuren en smaken minder aanwezig. Als de druif te vroeg geplukt is dan ontstaan er onrijpe groene tonen.

Typiciteit
De kleur van de druif is meestal citroengeel, in de bordeaux neigend naar goudgeel. Het meest herkenbare van de sauvignon blanc zijn de aroma’s en de frisheid door de zuren. De aroma’s zijn vaak intens, een ‘stuivende’ neus van groene appel, buxus, gras, asperges tot kruisbes, grapefruit, ananas en passievrucht.
Vinificatie
Bij de vinificatie wordt het contact met zuurstof vermeden om de frisheid, de geuren en de smaken te behouden. De gisting vindt plaats bij lage temperaturen, er is geen omzetting van appelzuur naar melkzuur waardoor de wijn heel knisperend fris blijft. Opvoeding op hout komt minder voor. Maar er zijn sauvignon blanc wijnen die op hout zijn gerijpt. In Duitsland bijvoorbeeld, maar ook in de Bordeaux en Amerika.
Soorten
Het grootste deel van de sauvignon blanc wordt niet geblend met andere druiven en is een monocepage. In de Bordeaux en in Californië is de druif juist bekend van de blending met één tot twee andere druiven nl. de semillon en de muscadelle. Hier vindt ook wel houtrijping plaats. In Spanje in Rueda wordt de druif geblend met de verdejo.
Er wordt wel wat zoete wijn van gemaakt , maar niet veel.
De grootste producerende landen
In Europa: Frankrijk (meest in de Loire en Bordeaux),
Italië (alto adige en friulia), Spanje (rueda), Duitsland en Oostenrijk en Moldavië.
In de nieuwe wereld: Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika, Chili, Australië en Californië.
Karakterverschillen
Loire
Het typische karakter van sauvignon blanc komt van de Loire. De Loire-stijl is ingetogen en elegant en is het meest karakteristiek voor de druif. Sancerre, Menetou- Salon, Pouilly Fumé zijn de toonaangevende sauvignon blanc wijnen.
Bordeaux
In de Bordeaux regio (Graves) wordt de druif vaak geblend met de semillon en wat muscadelle en is de sauvignon blanc soms op hout gerijpt. Hierdoor ontstaat een iets lager aromatisch karakter door de blend met Semillon. Ook zijn er zoete wijnen waarin sauvignon blanc geblend is zoals Sauternes Barsac, Loupiac of Cadillac.
Italië
In Italië wordt op grote hoogte een hele frisse stijl met veel zuur en toch volle body en mondgevoel verbouwd.
Moldavië
In Moldavië wordt veel sauvignon blanc geproduceerd. Het heeft de wijnaroma’s van verse perziken, citrus en meloen. Ook wordt er zoete wijn van gemaakt door late harvest en ijswijn.
Nieuw-Zeeland
In Nieuw-Zeeland zijn meer zonuren dan in de Loirestreek waardoor meer tropische tonen ontstaan. Nieuw-Zeelandse sauvignon blanc-wijnen staan bekend om hun (zeer) hoge fruitintensiteit met typisch aroma van kruisbes en passiefruit en buxus.
Zuid-Afrika
Ook Zuid-Afrika heeft zijn stempel gedrukt op de de druif. Vooral Stellen Bosch, Walker Bay en Constantia. De stijl in Zuid-Afrika is vaak grassiger en ruikt naar tomaten en tomatenblad en heeft een ronder mondgevoel.
Californië
De Californische stijl is meer zoals de Bordeaux stijl; meestal rijker en voller, meer body, alcohol en mondgevoel dan de Europese tegenhangers en vaak houtgerijpt, dus oxidatief. Ook wel fume blanc genoemd.
Chili
Vooral verbouwd langs de kust. De druif is iets rijper en heel fruitig met veel tonen van passiefruit. En lijkt het meest op de Nieuw-Zeeland stijl.
Australië
De Australische sauvignon blanc heeft passievrucht, guave en citrus, hints van groene appel, een pittige zuurgraad en frisse kruidige tonen. Soms met een beetje eik.
Serveertemperatuur
De wijn wordt koud geserveerd, maar niet te koud! Want dan ruik je niets meer. De serveertemperatuur is 8-11 graden, voor houtgerijpte wijn meer 10-11 graden.
Spijscombinaties
Bij het combineren van sauvignon blanc denk dan aan groen en fris! Voorbeelden zijn;
• De traditionele combinatie met name in de Loirestreek is een geitenkaassalade.
• Verse zeevruchten: De frisse zuren en fruitige smaken van de wijn passen perfect bij oesters, garnalen en andere zeevruchten.
• Salades: De levendige smaken van de druif complementeren groene salades en gerechten met citrusdressing.
• Voor intensere sauvignon blanc zoals uit Marlborough moeten er ook intensere gerechten gecombineerd worden zoals bijvoorbeeld pasta met pesto. De aromatische soorten van sauvignon blanc gaan goed samen met gerechten die basilicum bevatten.
5 maart 2025