Slurpen en walsen
Slurpen en walsen
Je kent het wel, met veel geluid en een serieuze geconcentreerde blik wordt wijn geproefd. Hiermee geeft de kenner aan dat hij ook echt een kenner is! Hij walst de wijn, kauwt op de wijn en maakt slurpgeluiden.
Ik heb me altijd afgevraagd of dat nodig is en of het zo luidruchtig moet, maar vooral waarom, waarom is dat dan nodig?
Om wijn te kunnen proeven is, het belangrijk om de geuren te kunnen ruiken die in wijn zitten. Cassis, kersen, citrus, meloen, peer, vanille, hout noem het maar op. Die geuren zorgen ervoor dat je iets proeft. En die geuren ruik je via de neus maar ook via je mond doordat ze vanuit je keel opstijgen naar je neus. Ze gaan achterlangs als het ware. Dat heet retronasaal proeven.
Zolang de wijn in een ongeopende fles zit, zitten de geuren gevangen. Ze kunnen niet vervliegen en je kunt ze niet ruiken. Als de wijn ingeschonken is, dan kunnen de geurstoffen reageren met zuurstof, waardoor ze vrijkomen. En dán kun je ze ruiken. Zuurstof in aanraking brengen met wijn doe je op twee manieren, namelijk door walsen en door slurpen.

Walsen
Door de wijn rond te draaien in het glas, kan er meer zuurstof bij de wijn komen, waardoor de geuren vluchtig worden. Hierdoor kun je beter, maar ook meer geuren ruiken.
Slurpen
Als je een slok wijn in je mond hebt, dan kun je ook extra zuurstof toevoegen.
Dit doe je door zuurstof door je mond naar binnen te zuigen. De wijn maakt een borrelend geluid: slurpen. De geuren gaan dan via je keel naar de neus (retronasaal). Vaak zijn dit wat andere geuren dan gewoon door je neus.
Slurpen
Ik neem een fles rioja uit 2017 en schenk mezelf een glas in.
Ik kijk naar de wijn: donkerrood, ik kan er bijna niet doorheen kijken.
Ik ruik en wals en ruik opnieuw. Er komen veel meer geuren vrij dan voor het walsen. Kersen, bramen, hout en laurier en meer.
Ik neem een flinke slok en laat deze door mijn mond rollen. Minimaal 7 sec.
Nu ga ik slurpen; ik tuit mijn lippen en zuig wat zuurstof door mijn mond naar binnen. Hierbij probeer ik geen geluid te maken. Nou dat is niet mogelijk kan ik je vertellen. De wijn maakt een borrelend geluid en dit is ook nodig om de wijn in contact te brengen met zuurstof, zoals ik al heb verteld.
Maar is het heel luidruchtig? Neuh … dat valt wel mee.
Conclusie
Geluid maken bij het slurpen is niet te voorkomen, omdat de lucht die langs de wijn gaat in je mond een borrelend geluid maakt. Als je niet slurpt en gewoon je mond opent om zuurstof binnen te krijgen, dan loopt de wijn uit je mond. Dat kan natuurlijk niet. Moet je dan heel hard slurpen? Nee, dat is niet nodig, zachtjes kan ook, maar zonder geluid gaat het niet lukken. Wat mij betreft, bescheidenheid siert de mens. Maar als je goed voor de dag wilt komen kun je hier de blits mee maken.
Probeer het zelf maar eens uit.