Sulfiet in het lichaam

Wie heeft er nou niet eens hoofdpijn gehad na het drinken van wijn, zelfs als het niet te veel was? Meestal wordt sulfiet als de boosdoener aangewezen, maar is dat wel terecht? Wat doet sulfiet in je lichaam?

Sulfiet is een histaminevrijmaker. Histamine is een stof die vrijkomt bij een allergische reactie en geeft klachten als roodheid, jeuk en hoofdpijn. Bij minder dan 4% van de astmapatiënten kan sulfiet een intolerantie reactie veroorzaken. Voor deze kleine groep is er een reële kans op hoofdpijn na het drinken van één glas wijn. De reactie op sulfiet kan mild zijn, maar ook heel heftig. Meestal huiduitslag en hartkloppingen, maar geen hoofdpijn. Sulfiet maakt het tevens lastiger om alcohol af te breken in je lichaam.

Wat zijn andere stoffen in wijn die hoofdpijn kunnen veroorzaken?

  • Alcohol heeft een vaatverwijdende werking. Hoofdpijn ontstaat door het samentrekken of uitzetten van de bloedvaten in en rond de schedel. Hierdoor raken de zenuwuiteinden op die bloedvaten geprikkeld.
  • Foezelalcoholen: dit zijn bijproducten zoals butanol en methanol en propanol die ontstaan wanneer het vergistingsproces bij hogere temperaturen plaatsvindt. Dit gebeurt bij producenten die snel klaar willen zijn. De grote stappen snel thuis methode. Deze alcoholen zijn giftiger dan ethanol en het duurt langer om ze af te breken. Deze zullen meer bijdragen aan een kater en dus aan hoofdpijn.
  • Biogene aminen zitten van nature in fruit maar ook in je lichaam. Histamine is er een van. Histamine kan een reactie veroorzaken zoals jeuk, het veroorzaakt geen hoofdpijn. Slechts weinig mensen zullen hier last van hebben (1% van de bevolking).
  • De stof tyramine, een van de flavanoïde fenolen, uit de schil van de rode druif. Bij gevoelige personen kan dit klachten geven. Personen die antidepressiva nemen, met name de MAO-remmers, zijn gevoeliger voor tyramine.
  • Als laatste wil ik toch noemen pesticiden en insecticiden gebruikt kunnen worden en waarvan ook resten, weliswaar onder de ADI, zijn aangetoond in goedkope wijn. Hiernaar wordt nog veel onderzoek naar gedaan. Er is nog geen link met hoofdpijn, maar een ding is zeker, goed is het niet.

Conclusie:

Sulfiet is over het algemeen niet verantwoordelijk voor de hoofdpijn die soms ontstaat na drinken van wijn. Wel kan sulfiet indirect hoofdpijn veroorzaken bij 1% van de bevolking, omdat het een histaminevrijmaker is. Alcohol en de foezelalcoholen lijken eerder de boosdoener die hoofdpijn kan uitlokken bij de meeste mensen.
Mijn advies is daarom: kies wijn die zorgvuldig gemaakt is, deze bevat waarschijnlijk minder sulfiet. Niet alleen vanwege het sulfiet, maar omdat er dan sowieso meer aandacht aan is besteed . Hierdoor zullen er minder bijproducten in zitten die niet wenselijk zijn. De kwaliteit is beter. Neem gewoon een glas minder en neem een glas water extra.
Lees ook sulfiet en Sulfiet in wijn