Worteltaart
Worteltaart dat is zo lekker. Jaren geleden toen ik die taart nog niet kende dacht ik dat deze taart erg “gezond” was. Zo gezond dat ie niet lekker meer was. Rare ingrediënten vond ik, olie en wortelen… Maar dat is een groot vooroordeel. Inderdaad zijn het niet de gangbare ingrediënten om een taart te bakken, maar het resultaat is erg goed en lekker! Dus afstappen van die vooroordelen!
Ik heb ‘m deze keer in een tulbandvorm gemaakt, dat vind ik er leuk uitzien en is een beetje kerstachtig.

Ingrediënten
250 ml zonnebloemolie
400 g winterwortelen grof geraspt
4 eieren
250 g lichtbruine basterdsuiker
300 g bloem
3 theelepels bakpoeder
3 theelepels koekkruiden
2 th vanille -extract
125 g walnoten (hoeft niet perse)
rasp van 2 sinaasappels
sap van 1 sinaasappel
1 bakje mascarpone of monchou (250 g )
100-150 g poedersuiker
tulbandvorm of een andere vorm
Werkwijze:
- de vorm invetten en bestrooien met bloem
- De olie mengen met de basterdsuiker, bakpoeder, bloem, de koekkruiden
- De wortelen raspen, met de grove rasp
- Toevoegen aan het bloemmengsel
- Rasp van een sinaasappel toevoegen aan het beslag
- Walnoten hakken en toevoegen en mengen
- Het mengsel in de vorm doen en bakken in een voorverwarmde oven
- 180 graden gedurende 30 minuten ongeveer
- De taart is klaar als een saté pen, die je erin steekt, er schoon uitkomt
Afwerking - De mascarpone losroeren met sap van 1 sinaasappel
- Poedersuiker toevoegen (proef of jij het zoet genoeg vind)
- de taart bedekken met de frosting mbv een paletmes of een slagroomspuit
- de rest van de sinaasappelrasp erover heen verdelen
smakelijk eten !!
Lekker met zoete wijn zoals moscatel uit Spanje of vin santo uit Italie of met Harveys Bristol Cream sherry
23-november 2025
