Zoetzuur van komkommer
De zon staat lager, het licht wordt geler, je ruikt het najaar als je buiten in de tuin bent. Het is oogsttijd. Tijd om te gaan inmaken. Een traditie bij mij in de familie. zoetzuur van komkommer, een recept wat ik gebruik om een teveel aan komkommers te conserveren Het waren er te veel om te eten dus daar moest iets mee gebeuren.
Uien, komkommers, courgette, vijgen, bramen en pompoen wat er ook maar langs komt of wat ik krijg. ik maak er iets van wat je kunt bewaren. Dat is zo’n leuke bezigheid en zo rustgevend!
Zoetzuur van komkommer, dat smaakt lekker bij nasi en bami en vergelijkbare pittige gerechten. Het is makkelijk en snel gemaakt en je kunt het lang bewaren. Courgette of pompoen zijn ook geschikt
Hiervoor heb je weckpotjes nodig, liefst met een rubberen ring die afsluit. Ik heb nu een potje met een rubberen ring vast in de deksel. Die potjes moeten goed schoon zijn. Het beste is om ze met met soda te wassen en daarna met heet water af te spoelen.
Er zijn veel recepten te vinden waarbij de azijn verdund wordt, maar dan is zo’n potje niet lang te bewaren. Ik doe het op de ouderwetse manier volgens de culinaire encyclopedie en de receptenleer, dan kun je de geweckte groenten, als de potjes goed schoon zijn, de hele winter bewaren.

Ingrediënten
Een schoon potje of meerdere
2 komkommers of meer
3 kruidnagels of theelepeltje kruidnagelpoeder
1 kaneelstokje
300 ml azijn
300 ml suiker
Bereidingswijze
· De suiker samen met de kruiden en de azijn koken tot een stroop
· De komkommers schillen en het zaad verwijderen
· De komkommers in dobbelsteentjes snijden
· Toevoegen aan de suikerstroop en koken en glazig laten worden
· Met de schuimspaan uit het azijnmengsel scheppen en in het potje(s) doen
· Het azijnmengsel inkoken 10-15 minuten
· Het ingekookte mengsel over de komkommer gieten totdat deze onder staat.
· De rest bewaren voor een volgende keer. Je gebruikt misschien maar 50 ml per potje, uiteindelijk heb ik 4 potjes gevuld met 4 grote komkommers.
· 2-3 weken bewaren en dan kun je het eten
Smakelijk!
1 juli 2024