Uienmarmelade

Uienmarmelade, een ontzettend lekker bijgerecht. Uien zijn zo veelzijdig, je kunt er veel meer mee dan je denkt. Van een simpele toevoeging tot de ster van je borrelplank, uien kunnen het allemaal.  Deze heb ik ooit gegeten in Italie bij de borrel in een wijnbar. Dat triggerde mij om het na te maken. Het is goed gelukt, misschien niet volgens de Italiaanse norm maar ik vind deze marmelade erg lekker. Je kunt ook nog  experimenteren met verschillende ingrediënten. Denk aan honing in plaats van bruine suiker, witte wijn in plaats van rode, of gewone azijn in plaats van balsamico. Zo kun je de marmelade helemaal naar je eigen smaak perfectioneren. Het is makkelijk te maken, met weinig ingrediënten, en uien zijn lekker betaalbaar.

Je kunt deze uienmarmelade eten bij kaas, hamburgers of stoof en het is een leuke toevoeging op je borrelplank. Ook kun je een klein potje uienmarmelade met een stukje kaas cadeau geven, een superleuk en persoonlijk cadeau! Niet dan?

Ingrediënten

6 grote rode uien (900 g)
100 g bruine basterdsuiker
3 eetlepels olijfolie
75 ml balsamico azijn
75 ml rode wijn (ik had eenvoudige bardolino)
Tijm 3 takjes
Laurier 2 blaadjes
Peper
Enkele jampotjes

Bereiding

  • De uien in halve ringen snijden
  • Olijfolie verhitten
  • Uienringen toevoegen en zacht laten worden
  • Zodra ze zacht zijn, voeg je de bruine basterdsuiker (of honing), balsamicoazijn, rode wijn, takjes tijm, laurierblad en wat peper toe
  • Laat het geheel zachtjes sudderen totdat het vocht bijna helemaal is verdampt. Blijf regelmatig roeren om aanbranden te voorkomen
  • Als het vocht eenmaal verdampt is, gaan de uien karamelliseren. Je zult dan zien dat er bubbeltjes ontstaan die lijken op stroop, en de uien worden donkerder van kleur
  • Tijm en laurier verwijderen
  • Maak de marmelade een beetje fijn. Dit kan perfect in de keukenmachine, of met een staafmixer voor een iets grovere structuur
  • schep de uienmarmelade in schone potjes en bewaar ze in de koelkast

Geniet ervan!

lekker bij de Italiaanse stoof

22 juni 2025