Sabreren

Een spectaculaire manier om een fles mousserende wijn te openen. Maar hoe gaat dat precies, en is het eigenlijk wel veilig? Online kom je veel tegenstrijdige informatie tegen. De één zegt dat je alleen champagne kunt sabreren, de ander dat ook andere mousserende wijnen kan – echter Prosecco zou weer níet geschikt zijn. Erg verwarrend. Tijd om het eens helder op een rij te zetten: van geschiedenis tot techniek.

Wat is  sabreren?

Sabreren is het openen van een fles mousserende wijn  – meestal champagne – door met een sabel de hals eraf te slaan. Door de hoge druk in de fles schiet het bovenste stuk, inclusief kurk, met enorme kracht eraf. De kurk kan snelheden bereiken van 40 tot wel 100 km/u. Door de druk komen er geen glassplinters in de wijn. De hals kan tot wel 20 meter verder neerkomen.

De geschiedenis van sabreren

Er zijn verschillende verhalen over de oorsprong, vooral over wie de eer verdient. In 1812 trok Napoleon ten strijde naar Rusland en nam hij zijn geliefde champagne mee. Volgens de Franse versie vierden hij en zijn cavaleristen – met hun stompe sabels – overwinningen door de fles open te slaan.

De Russische versie is dat in de strijd tegen Napoleon de Kozakken een wagen met champagne hadden buitgemaakt bij Smolensk en dat de kozakken deze, al rijdende te paard, met hun sabel openden.

De Confrérie du Sabre d’Or

In 1989 richtte Jean‑Claude Jalloux de Confrérie du Sabre d’Or op: een broederschap van champagneliefhebbers met sabreren als ritueel. Wereldwijd zijn er al zo’n 4.000 leden verdeeld over 23 landen, inclusief een Nederlandse afdeling. Zij menen dat alleen champagne geschikt is voor sabreren.

Wat zijn voorwaarden om te sabreren?

Voldoende druk

  • Een van de voorwaarden voor het sabreren is, dat er voldoende druk op de fles staat. In champagne of in mousserende wijn die volgens de methode traditional is gemaakt staat 5-6 bar druk op de fles. Dat is nodig om goed te kunnen sabreren, De wijnen die hiervoor in aanmerking komen zijn Champagne, Cava, Crémant,  WinzerSekt, en Franciacorta. De Prosecco’s, moscato dasti, clairette de die, spumante en lambrusco en Deutscher sekt niet, deze hebben te weinig druk.(3-4 bar).
  • Temperatuur

De wijn en vooral de hals dient goed gekoeld ie zijn; ongeveer 6 graden. De reden hiervoor is dat wanneer mousserende wijn warm wordt de vloeistof uit zet en de druk toeneemt, wat het sabreren onvoorspelbaarder maakt. De fles heeft de goede temperatuur als hij minimaal 3 uur in de koelkast gelegen heeft, of als hij minimaal een uur ondersteboven in de emmer met ijs heeft gelegen. Je moet er namelijk voor zorgen dat de hals goed koud is.

  • Niet teveel kracht

Het lijkt misschien dat je veel kracht moet zetten, maar dat is niet de bedoeling – teveel kracht kan leiden tot ontploffing.

Hoe moet je sabreren?

  • Voor het sabreren gebruik je een champagnesabel. Die zijn er in verschillende soorten, lange en korte. Deze hebben allemaal een bot snijvlak. Omdat de snede niet geslepen is, zijn ze niet gevaarlijk.
  • Zorg dat je op een veilige plek staat, gericht op een zachte ondergrond en niet op mensen of breekbare spullen.
  • Verwijder de folie en draai het muselet (draadkooitje) los, hiervoor draai je zes keer, houd ondertussen de kurk met een vinger vast voor de zekerheid.
  • Zoek de glasnaad: elke fles is gemaakt uit twee helften met een naad.
  • Leg je duim van je linkerhand in de ziel van de fles, dat is het gat onder in de fles, en houd hem schuin op ongeveer 45°.
  • Glijd met de sabel twee of drie keer zachtjes over de glasnaad tot aan de verdikking bij de hals.
  • De derde of vierde keer ga je bij de verdikking van de fles zachtjes door zonder veel kracht te zetten. De kurk schiet eraf.
  • Direct na het sabreren, kantel je de fles iets verticaler zodat de wijn er niet uitloopt.

Oefening baart kunst

Waarschijnlijk moet je dit een paar keer proberen voordat het echt soepel verloopt. Draag voor de zekerheid een veiligheidsbril en houd je linkerarm gestrekt bij het sabreren. Een ding is zeker. Je hoeft niet bij de Confrérie du sabre d ‘Or te zitten om te kunnen sabreren.

17 augustus 2025