Vijgentaart
De vijgen zijn weer rijp, en er hangen er dit jaar heel veel aan. Reden om weer eens wat uit te proberen met vijgen, want het is jammer om ze te laten verrotten. Een vijgentaart met bladerdeeg en amandelspijs. Dit is een recept voor een vorm van 25 cm dus een grote taart.
Om deze vijgentaart te maken doorloop je drie stappen; Het deeg eerst kort blind bakken, een vijgenstroopje maken, de taart vullen en definitief afbakken
Laat je niet afschrikken door de drie stappen, het is zo gebeurd.

Ingrediënten
bladerdeeg in een rol of een pak1
1,5 eetlepel paneermeel
Amandelspijs pakje
Ei
Citroenrasp (had ik niet in huis wel beetje citroensap)
Verse vijgen 25-30 stuks
2 eetlepels honing
Poedersuiker
Bereidingswijze:
Bak eerst de bodem met een blinde vulling
- Smeer de bakvorm in met wat boter
- Bedek de bodem en de rand met bladerdeeg
- Leg er een vel bakpapier op
- Vul de bodem met gedroogde bonen of linzen of rijs
- Let op deze kun je daarna niet meer eten. Ik bewaar deze vulling voor blind bakken
- Bak de bodem 15 minuten net niet gaar op 180 graden
- Laat afkoelen
De vijgenstroop
- Snijd 5 vijgen in stukjes en kook ze zachtjes weinig water met 2 eetlepels honing gaar
- En roer dit tot een stroop, let op het metbstroperig zijn, als het te nat is moet je het nog inkoken
- Laat afkoelen
De taart vullen
- Als de bodem afgekoeld is strooi er dun paneermeel overheen zodat de bodem niet te nat wordt tijden het afbakken
- Meng de amandelspijs met een ei en bedek de bodem hiermee
- Leg de vijgen gehalveerd of in kwarten daarop , wat je mooi vind in de bodem
- Giet de stroop er overheen
- Bak in de oven 15 minuten op 180 graden
- Af laten koelen en bestrooien met poedersuiker
Smakelijk eten!
17 oktober 2025
