Elsazzer zuurkool


Elsazzer zuurkool is een heerlijk winters gerecht dat traditioneel wordt geserveerd met een glas riesling. De zuurkool wordt langzaam gestoofd in witte wijn en geraspte appel, waardoor de smaak zachter en verfijnder wordt. Tijdens het stoven trekken de aroma’s van de kruiden, het vlees en de zuurkool mooi in elkaar, wat zorgt voor een rijk en harmonieus gerecht.

Ingrediënten (8 personen)

200 g  casselerrib
200 g  speklappen
2 rookworsten
1 kg zuurkool
3 uien
2 appels
2 dl witte wijn (bij voorkeur riesling)
4 laurierblaadjes
6 jeneverbessen
2 kruidnagel
6 peperkorrels
1 theelepel korianderzaad
2 eetlepels boter
mosterd
zout
koffiefilter
keukentouw
 

Bereidingswijze:

  • Zet een ruime braadpan op een matig vuur en doe een de helft van de boter in
  • Pel de uien en snipper ze fijn. Stoof ze zachtjes in de boter
  • Schil de appels en rasp ze fijn met een grove rasp
  • Voeg de appelsnippers toe aan de ui laat ze even zacht meestoven
  • Spoel de zuurkool af
  • Voeg toe aan de appels en de ui
  • Meng alles onder elkaar en zet het vuur uit.
  • Snijd de lappen spek en de casselerrib  in grote stukken
  • Kneus de kruidnagels, de peperbollen, de jeneverbessen en de korianderzaadjes in de vijzel
  •  Doe het kruidenmengsel in de koffiefilter, samen met de blaadjes laurier.
  • Bind de filter dicht
  • Zet een grote braadpan op het vuur met de andere helft van de boter
  • laat de boter lichtbruin worden
  • Leg het spek in de lichtbruine boter.
  • Schep hierop een laag zuurkool.
  • Leg hierop de stukken casselerrib.
  • Schep de rest van de zuurkool hierboven op.
  • Schenk de wijn hierop en leg hierop het kruidenbuiltje.
  • Laat de zuurkool minstens een uur zachtjes stoven
  • Na 1 uur snijdt de rookworsten in stukken en leg deze op de zuurkool.
  • Laat nog 30 minuten meestoven.
  • Voeg eventueel nog wat zout toe.

Dit gerecht is lekker met gekokte aardappelen mosterd en een glas gekoelde riesling

Smakelijk eten!

9 november 2025.