Gratin Dauphinois
Zacht, romig en onweerstaanbaar geurend uit de oven: gratin Dauphinois is het soort gerecht dat meteen warmte en gezelligheid oproept. Dit klassieke Franse ovengerecht vindt zijn oorsprong in de streek Dauphiné, Met dunne plakjes aardappel, langzaam gegaard in room en melk, op smaak gebracht met knoflook en kruiden, ontstaat een fluweelzachte gratin met een goudkleurig laagje. Geen poespas, maar een tijdloos recept dat al generaties lang op tafel verschijnt.

Ingrediënten 4-6 personen
Boter
1 kilo vastkokende aardappelen
250ml room
250ml volle melk
2 knoflookteentjes
1 sjalot
3 takjes tijm
nootmuskaat
peper
zeezout
een rovenschaal van ongeveer 20 cm doorsnee
Bereiding
- Vet de ovenschaal
- Verwarm de oven voor 180 graden
- Schil de aardappelen, veeg ze schoon met een stukje keukenrol
- Snijd de aardappelen dan in plakken van circa 3mm
- Leg de partjes op een theedoek, dek ze af met een theedoek
- Schenk de room en melk in een pannetje.
- Voeg hieraan de grof gehakte knoflookteentjes en sjalotjes en de tijm toe
- Breng de melk aan de kook, laat een paar minuten doorkoken
- Voeg nootmuskaat toen en laat afkoelen met de deksel op de pan
- Vul de schaal met de helft van de aardappelen
- Strooi een beetje peper en zout op de aardappelen
- Schenk de helft van het roommengsel over de aardappelen
- Leg de rest van de aardappelen dakpansgewijs in de schaal
- Strooi opnieuw wat peper en zout over de aardappelen
- Schenk de rest van het roommengsel over de aardappelen
- Schuif de schaal in de oven en bak de gratin in 50-60 minuten gaar.
- Steek er even een satéprikker in om te checken of het aan de binnenkant ook helemaal gaar is.
- Strooi er nog wat verse blaadjes tijm over vlak voor het serveren.
Wat drink je erbij: Lekker met een Chardonnay die op hout gerijpt is
18 december 2025
