Hoe open je een flesje bubbels

Enige tijd geleden vierde ik mijn verjaardag en moest er natuurlijk getoast worden, bij voorkeur met een feestelijke mousserende wijn. Of het nu Champagne, Crémant, Sekt, Prosecco of Clairette is, maakt niet uit, zolang het maar bruisend is (Champagne en mousserende wijnen). In mijn geval was het een Crémant de Bourgogne.
Maar hoe open je eigenlijk een flesje bubbels? Draai je de kurk, laat je hem knallen, laat je de bubbels spuiten, of sla je hem eraf met een zwaard? Wat is de beste methode en waarom? Ik had er nog nooit echt over nagedacht hoe moet dat eigenlijk moet.

Champagne, Crémant, Sekt, Prosecco en Clairette zijn allemaal mousserende wijnen waarbij koolzuur ontstaat door een tweede gisting in de fles. Dit zorgt voor een druk van 3 tot 6 bar in de fles, vergelijkbaar met de druk van een fietsband tot een vrachtwagenband. Het laatste wat je wilt, is dat de fles klapt. Bij onjuist openen kunnen er ongelukjes gebeuren; een gat in het plafond, een blauwe plek, of in het ergste geval, iemand in het gezicht raken. Bovendien kan er veel van de mousserende wijn verloren gaan, en dat is natuurlijk zonde.

Wat is dan de beste methode om een fles mousserende wijn te openen?

  1. Niet schudden! Laat de gekozen bubbel minstens 1,5 uur rusten als deze vervoerd is geweest. Schudden voor gebruik is namelijk niet de bedoeling, omdat de bubbels er dan uit kunnen spuiten.
  2. Juiste temperatuur: zorg dat de bubbel op een temperatuur van 8-10 graden is.
  3. Verwijder het muselet: verwijder eerst het folie van de hals en daarna het muselet door de draad 6 keer een halve slag te draaien. Let op: houd ondertussen je duim op de kurk om te voorkomen dat deze onverhoeds wegschiet.
  4. Houd de fles op 45 graden: zo stijgen de bubbels niet meteen naar de kurk, maar naar het midden van de fles, waardoor je meer controle hebt.
  5. Houd de fles met één hand onderaan vast en met de andere hand de bovenkant, terwijl je je duim op de kurk houdt.
  6. Draai de fles, aan de onderkant en met een zucht komt de kurk los. Dit wordt ook wel “de zucht van een vrouw” genoemd.
  7. Inschenken: houd zowel de fles als het glas op 45 graden om zo min mogelijk bubbels te verliezen.
    Dat is het eigenlijk, vrij eenvoudig toch? Maar je moet het wel even weten. Succes en proost!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *