Oranje wijn
Om uit te leggen wat oranje wijn is moeten er eerst wat fabels uit de wereld geholpen worden.
Wat is oranje wijn niet:
• Het is nooit een mengsel van verschillende kleuren druiven
• Het is nooit een wijn van blauwe druiven
• Het is niet een nieuwe uitvinding
• Het is niet hetzelfde als een rosé
• Het is niet altijd een natuurwijn
• Het is niet altijd troebele wijn
• Het smaakt niet naar sinaasappels
Wat is oranje wijn dan wel?
Oranje wijn, helemaal in opkomst, is een hip en trendy drankje en is steeds vaker te krijgen in een restaurant of bar. Het is een wijn die altijd gemaakt is van witte druiven, waarbij de schillen, pitjes en steeltjes van de witte druiven zijn mee geweekt en mee vergist. Daarmee gaat de kleurstof van de schil en de tannine van de schillen, pitjes en steeltjes over in de wijn. Hiermee krijg je een licht tot donkere oranje wijn, ook wel amberkleurig genoemd. En inderdaad, hij kan erg op rosé lijken, maar het is geen rosé! Want rosé is van blauwe druiven.

Is het natuurwijn?
Oranje wijn is heel geschikt om er een natuurwijn van te maken, omdat de tannine die in deze wijn zit, beschermt tegen oxidatie. Hierdoor hoeft de wijnmaker minder sulfiet te gebruiken. Maar het is zeker niet zo dat het altijd een natuurwijn is.
De herkomst
Oranje wijn werd al 6000-8000 jaar geleden gemaakt en komt oorspronkelijk uit Georgië.
Tegenwoordig wordt de wijn ook gemaakt in o.a. Slovenië, Hongarije en Roemenië, maar ook in West-Europa vind je steeds meer oranje wijn. In Italië wordt het vaak gemaakt van pinot grigio en wordt“ramato” genoemd, wat in het Italiaans koperachtig betekent. In de Moezelstreek in Duitsland wordt het gemaakt van riesling. In Frankrijk wordt het gemaakt van bijvoorbeeld viogner en muscat en in Catalonië van bijvoorbeeld albarino of macabeo en heet het brisat (bridado in het Spaans).
In wezen komen alle witte druiven in principe in aanmerking voor oranje wijn.
De smaak
De smaak is afhankelijk van de soort druif en de vinificatie. Maar reken erop dat als je oranje wijn voor het eerst proeft je een hele andere ervaring krijgt dan je verwacht. Door de kleur verwacht je een wat zoete en fruitige smaak, maar daar voldoet de wijn meestal niet aan. De smaak is eerder wat bitter, wat doet denken aan het witte vruchtvlees van sinaasappels. De geur doet denken aan beurse appels, gedroogd fruit en soms wat noten. Doordat de schillen en pitjes en steeltjes niet verwijderd zijn tijdens de vinificatie van oranje wijn zit er tannine in de wijn. Daardoor is het mondgevoel wat drogend wat je normaal bij witte wijn bijna nooit ervaart. Even wennen dus.
Waar eet je het bij
Oranje wijn kan bij heel veel gerechten. Het heeft een krachtige smaak en lijkt daardoor meer op rode wijn dan op witte wijn. Omdat de smaak krachtig is kan de wijn ook bij krachtige gerechten gedronken worden Denk aan hartige gerechten, vleesgerechten met veel eiwitten en kazen. Ook Aziatische gerechten met veel kruiden gaan goed samen met oranje wijn.
Probeer maar eens een keer uit