Wat is kwaliteitswijn


Wat is kwaliteitswijn? Als je naar de definitie kijkt is het: Wijn die voldoet aan bepaalde normen wat betreft maximale opbrengst, alcoholgehalte en gegarandeerde herkomst. De normen hiervoor verschillen per land en per wijnstreek. (herkomstaanduiding en wetgeving in de maak)
Alle wijnbouwlanden hebben hun eigen criteria. Maar die criteria zegt niets over de smaak van wijn en of je hem lekker vindt of niet, want dat is individueel en niet objectief. Is een wijn van 50 euro van betere kwaliteit dan een van 10? Er zijn beroemde wijnhuizen die teren op hun goede naam maar waarbij de kwaliteit ver te zoeken is. Ook zijn er kleine wijnboeren die geweldige wijn maken met een lagere prijs, maar die niet bekend zijn.


Een wijn kun je niet lekker vinden maar kan toch een kwaliteitswijn zijn. Een goedkope kan lekker zijn maar hoeft geen kwaliteitswijn zijn. Daar komt nog bij dat er nogal wat bla bla voorkomt in de wijnwereld wat de keuze niet helderder en makkelijker maakt. Tijdens de opleiding werd onderscheid gemaakt tussen smaak en kwaliteit. En dat is een belangrijk gegeven.
Na alles wat ik geleerd heb en gelezen, blijft het altijd een beetje subjectief en afhankelijk van degene die proeft. Proeven wordt namelijk bepaald door wat je in het verleden geproefd en geroken hebt, wat je in het heden hebt bijgeleerd en wat jij als persoon in staat bent om te proeven en te ruiken. Door het vaak te doen kun je het leren, maar het blijft het voor iedereen anders.
Voor mij zijn er 2 dingen die bepalen of wijn een kwaliteitswijn is:

De proefnotitie

Hoe is het uiterlijk van de wijn, de geur, de smaak en de afdronk.
Hiervoor zijn overal schema’s te vinden, waarbij je systematisch de wijn beoordeelt op onder andere de aroma’s, de kleur, de smaak, de tannine, het zuur, zoet, de alcohol enz.
Het belangrijkst hierbij is dat de wijn in balans is, een lange afdronk heeft, een geur en smaakintensiteit heeft die bij de druif past en een bepaalde complexiteit die ook past bij de druif.
Een ingewikkeld proces waar ik in een later blog op terug zal komen.

Hoe is de druif behandeld

De manier waarop de druif is behandeld van wijngaard tot aan fles. Worden er bestrijdingsmiddelen gebruikt en hoeveel? worden de druiven met de hand geplukt of machinaal? Is de herkomst duidelijk van de druiven? Is de wijn duurzaam geproduceerd in welke vorm dan ook. zitten er veel toevoegingen in de wijn? Hoe wordt er houtrijping toegepast?

Conclusie:

Hoe kun je dan zelf bepalen of je een kwaliteitswijn hebt of niet. Een proefnotitie maken is moeilijk en moet je leren. Gelukkig kun je gebruik maken van andere deskundigen die dat voor jou doen (zie beoordelingssystemen van wijn). De informatie over hoe een wijn gemaakt is, is niet makkelijk te vinden en blijft soms schimmig. Op de site van het wijnhuis kun je daar vaak meer over vinden.
Wat duidelijk is, is dat smaak en iets lekker vinden iets anders is dan kwaliteit. Goede wijn kun je het best kopen in een goede wijnhandel. Hier zullen de wijnen ‘true to the type” zijn en geen eenheidssmaak hebben zoals in de supermarkt.

Mijn motto: drink betere wijn en dan wat minder.
Lees ook: Wat kost een fles wijn, Hoe wordt goedkope wijn gemaakt