Hoe wordt goedkope wijn gemaakt

De consument vraagt om goedkope wijn en de producent komt daaraan tegemoet. Het is een kwestie van vraag en aanbod. Hoe wordt goedkope wijn dan gemaakt hoe wordt de prijs van wijn gedrukt omdat de consument vraagt om goedkope wijn. Hier worden mogelijkheden uitgelegd.

Bulkwijn

Bulkwijn is een term die gebruikt wordt voor wijn die in principe in grote containers vervoerd wordt. En dan later gebotteld wordt. Dat kunnen restanten zijn, maar het kan ook zijn dat het wijnboeren betreft die speciaal voor deze markt wijn maken. Met deze term bedoel ik goedkope, lage kwaliteitswijn. De druiven komen van verschillende gebieden en zijn niet terug te herleiden naar een wijngaard of wijnboer.
Bulkwijn wordt gemaakt van wijn afkomstig van wijngaarden met een hele hoge opbrengst. 170 hl per ha is normaal, terwijl kwaliteitswijnen tussen de 30 en 80 hl per ha opbrengen. Dat is nogal een verschil!

Gebruik van bestrijdingsmiddelen

Om een hoge opbrengst te krijgen moet je ziektes bestrijden en de gevolgen van regen zoals schimmel. Daarom worden er bestrijdingsmiddelen gebruikt zoals fungiciden, pesticiden en insecticiden. Dit kost weinig en het beschermt je oogst en zorgt voor een hogere opbrengst. De regels voor het gebruik van bestrijdingsmiddelen zijn duidelijk en streng. Maar toch is Parkinson in Frankrijk beroepsziekte nummer 1 onder de wijnboeren. eigenlijk wil de consument dat niet. De roep om minder bestrijdingsmiddelen en duurzame productie wordt steeds groter. Maar dat heeft consequenties voor de prijs.

De manier van oogsten

Personeel is duur, machines zijn goedkoper. Machines werken sneller en hoewel ze steeds beter worden kan de machine de slechte druiven en de eventuele blaadjes er niet uithalen. Daarom wordt er bij de oogst al sulfiet toegevoegd om bederf daardoor te voorkomen. Kwaliteitswijn wordt liefst met de hand geplukt en dan ook nog in verschillende rondes om de goede druiven te kunnen selecteren. Dat is uiteraard duurder.

De manier van vinificatie

Snel gisten kost minder tijd en dus minder geld. Het gisten op hogere temperaturen levert foezelalcoholen op. Deze komen in de wijn en zijn moeilijker afbreekbaar dan gewone alcohol.
De wijnmaker kan kiezen voor natuurlijke gisten of toegevoegde gisten. Met toegevoegde gisten kun je de smaak van de wijn beïnvloeden, bijvoorbeeld meer richting ananas of abrikoos, en heb je het proces meer onder controle wat minder risico’s oplevert en dus ook goedkoper is.

Het gebruik van hout of houtsnippers

De wijnmaker kan kiezen voor houten vaten die duur zijn of houtsnippers of theezakjes met zaagsel om een houtsmaak te creëren wat minder tijd en dus minder geld kost. Je kunt de wijn zo manipuleren dat die aansluit bij de gemiddelde smaak van de consument.

Conclusie

Kan er goedkope wijn dan worden gemaakt? jazeker, wijn maken onder de 5 euro is mogelijk, maar daarvoor worden concessies gedaan. De consument vraagt erom, niet wetende hoe de wijn gemanipuleerd kan zijn binnen de marges van de wet.
Goedkope wijn is vaak goed drinkbaar en toegankelijk en toegespitst op de behoefte en smaak van de consument. De smaak is elk jaar hetzelfde en voldoet aan de verwachtingen. Maar vaak als je goed ruikt en proeft zit er vaak of heel weinig geur aan de wijn. Ook de afdronk (hoe lang dat je een wijn proeft in de mond) is heel snel weg. Wat ook mogelijk is, is dat de wijn zo uitgesproken is, bijvoorbeeld in de smaak van hout, of tropisch fruit, dat het teveel is en opzichtig. Dan is alle subtiliteit weg. Feit is dat kwaliteitswijn duurder is.
lees ook Wat kost een fles wijn, Wat is kwaliteitswijn

Mijn motto is : drink minder maar van betere kwaliteit