Wijn beoordelingssystemen
Er zijn verschillende beoordelingssystemen voor wijn. Helaas scoren ze niet allemaal op dezelfde manier en hebben ze verschillende puntensystemen. De criteria die hiervoor gebruikt worden zijn gebaseerd op proeven, kijken en ruiken.
De kleur, de geur, de smaak, de afdronk en de complexiteit bepalen of een wijn een goed punt krijgt en dus een kwaliteitswijn is. Soms wordt de herkomst van de wijn meegenomen. Hoe hoger de score, hoe hoger de waargenomen kwaliteit van de wijn. Een hoge beoordeling is zeker geen garantie dat je de wijn ook heel lekker gaat vinden. Factoren zoals omgeving en situatie, zelfs bij professionele proevers, spelen ook een rol. Want je kent het toch wel dat een wijn gedronken op reis, lekker ontspannen zittend op een terrasje in de zon, thuis net iets anders smaakt.
Het Amerikaanse beoordelingssysteem
- Scores tot 100 punten wordt het Amerikaans puntensysteem genoemd, Wijnen met een score vanaf 85 worden pas echt interessant. Onder de 60 punten wordt een wijn als slecht gekwalificeerd. Wijnen met een score tussen de 96 en100 zijn buitengewoon goed. De volgende namen kom je wel tegen, als je wijn koopt die het 100 punten systeem gebruiken ,o.a. Robert Parker, Wine advocate, James Suckling, Wine spectator, Wine Enthusiast en Decanter en Fallstaff.
Het Franse systeem
- Scores tot 20 is o.a. het Franse puntensysteem. In het 20 puntensysteem is een score vanaf 16 punten de moeite waard. Onder de 15 is middelmatig. Ook Jancis Robinson, de bekendste Britse Master of wine en Perswijn (wijntijdschrift) gebruiken dit systeem.
Vivivo en Perswijn
- Scores tot 5 punten gebruikt Vivino en Perswijn. Vanaf 3.8 in Vivino is vergelijkbaar met een score van 88/89 in het 100 puntensysteem.
De Grote Hamersma
- Scores tot 10, gebruikt De Grote Hamersma en de wijngids (geproefd door 3 masters of wine). Waarbij bij de Grote Hamersma een wijn pas genoemd wordt met een score vanaf 7.
Het Italiaanse systeem
- En dan heb je nog de Gambera Rosso, de Italiaanse wijngids die scoort met 1-3 glazen. Alleen de goede wijnen worden gescoord. Dus een score van 1 glaasje is al goed. Exceptionele wijnen hebben 3 glaasjes.

Conclusie
Alle scores zijn en blijven enigszins subjectief en iedereen heeft zo zijn eigen voorkeur De meeste beoordelaars worden betaald door de branche of door wijnimporteurs. Dus dan kun je je ook afvragen hoe objectief het is. Het verhaal achter de wijn blijft wat mij betreft belangrijk voor de beoordeling van de wijn. Blijf zelf kritisch en laat je niet alleen meeslepen en regeren door de punten maar gebruik ze hooguit als richtlijn of sterker gebruik ze helemaal niet, vertrouw op jezelf.
Lees ook: Wat is kwaliteitswijn, Een goede wijnkeuze?