Uiensoep

Dit is zo makkelijk en zo’n lekker recept. Hier scoor je altijd mee. Ik heb dit geleerd van enkele Franse jongens op mijn 18de. Sindsdien maak ik de uiensoep altijd op deze manier. De truc is om een tomaatje mee te fruiten, hierdoor wordt de kleur van de soep minder bleek.
De soep kun je helemaal van tevoren maken inclusief het brood voor in de soep. Ideaal als je nog meer op het menu hebt.

Ingrediënten:


4 grote uien gesnipperd of halve ringen ongeveer 500 g
1 teentje knoflook
1 klein tomaatje of een halve grote tomaat (hoeft niet veel te zijn het is nl geen tomatensoep)
1,5 liter kippenbouillon, zelfgemaakt of tabletten
Geraspte kaas, meestal een restje, liefst wat oudere kaas
Peper en zout
1-2 eetlepels olie of vloeibaar vet.
1 stokbrood

Bereiding:

  • De uien snipperen en zacht fruiten in de boter (langzaam karamelliseren)
  • De knoflook pellen, pletten en dan fijnhakken en toevoegen
  • De tomaat in kleine stukjes toevoegen en mee fruiten
  • Als de uien gekleurd zijn, dan de bouillon toevoegen of water toevoegen met kippenbouillontabletten
  • De soep aan de kook brengen en zachtjes laten trekken, ongeveer 5 minuten
  • Afmaken met peper
  • Ondertussen een aantal sneetjes stokbrood afsnijden en bedekken met geraspte kaas,
    deze onder de gril laten smelten en een korstje laten vormen.
    geenheel kleinkleinmiddelgrootgrootheel groot
    Opdienen:
  • De soep opscheppen in een soepkop
  • Op de soep een gegrild sneetje stokbrood leggen
  • Het overgebleven stokbrood ernaast opdienen
  • De overgebleven geraspte kaas ook

Eet smakelijk!
Wijntip; Pinot Gris uit de Elzas, een aromatische witte wijn ook wel everybody’s darling genoemd.

24 juli 2024