Herkomstaanduiding


Bij het kiezen van wijn is één van de criteria die je kunt gebruiken om een keuze te maken de gebiedsaanduiding die aangeeft uit welk gebied een wijn komt. Deze herkomstaanduiding komt met wetgeving en regels voor de wijnbouw. Over het algemeen is de kwaliteit van wijn hoger wanneer bekend is waar die vandaan komt. Hoe specifieker hoe beter.

Geschiedenis

Het systeem van herkomstaanduiding werd vanaf 1923 ontwikkeld door de jurist en wijnproducent baron Pierre Le Roy de Boiseaumarié voor de regio Châteauneuf-du-Pape. Hij besefte dat er regels nodig waren om wijn te beschermen tegen vervalsingen. De regels omvatten niet alleen de herkomst, maar ook een specificatie voor het gebruik van de druivensoorten waarvan de wijn gemaakt mag worden, het bodemtype, het rendement, de minimale rijpheid van de druiven en wat er in de kelder gebeurt. Zo ontstond de wijnwetgeving van Frankrijk en later van Europa.

Drie Niveaus

Grofweg zijn er eigenlijk drie niveaus in wijnwetgeving in Europa: wijn zonder verdere gebiedsaanduiding, wijn uit een groot specifiek gebied en wijn uit een kleiner specifiek gebied. In het algemeen kun je stellen: hoe kleiner het gebied hoe hoger de kwaliteit. Wijn zonder gebiedsaanduiding is alle wijn die niet afkomstig is uit één bepaald gebied, maar bijvoorbeeld uit het hele land. Er zijn dan veel minder regels waar de wijn aan moet voldoen. Op het etiket mag het druivenras en het oogstjaar niet worden genoemd. Alleen bij wijn met het woord cépagewijn mag het druivenras en het oogstjaar wel genoemd worden. In de supermarkten vind je vaak wijnen zonder specifieke herkomstaanduiding of cépagewijn.

Nieuwe wereld

In de nieuwe wereld, dat is de wijnwereld buiten Europa, dus o.a. in Chili, Argentinië, Zuid- Afrika, Australië, Nieuw-Zeeland en Amerika zijn de regels minder strikt, maar ook daar worden ook steeds vaker kleinere gebieden aangegeven op het etiket, wat dan een betere kwaliteit suggereert.

Om een indruk te geven van de termen die gebruikt worden in Europa staat hieronder een overzicht voor de grootste wijnlanden. Van groot gebied naar kleiner gebied

Frankrijk

AOC ; Appellation d’Origine Contrôlée
AOP; Appellation d’Origine Protégée
IGP; Indication Géographique Protégée
Vin de France

Italië

DOCg; Denominazione di Origine Controllata e Garantita.
DOC ; Denominazione di Origine Controllata
IGT; Indicazione Geografica Tipica
Vino da Tavola

Spanje

DO; Denominación de Origen
DOCa; Denominación de Origen Calificada
Calidad con Indicación Geográfica
Vino de la Tierra

Duitsland

g.U.; geschützte Ursprungsbezeichnung
g.g.A. ;Geschützte geografische Angabe
Landwein

Nederland

BOB; Beschermde Oorsprongsbenaming
BGA ; Beschermde Geografische Aanduiding
Tafelwijn

Extra classificaties

Naast deze EU-indeling hebben veel Europese wijnlanden en sommige wijnstreken nog extra classificaties zoals Grand Cru in Frankrijk en Grosse Lage in Duitsland en Vino de Pago in Spanje.

Conclusie


Kwaliteitswijn kun je herleiden via het etiket. Maar kwaliteitswijn zegt niets over de smaak van wijn. Het zegt wel iets over waar de wijn aan moet voldoen. De grote lijn is: hoe kleiner het gebied waar je de druiven naartoe kunt herleiden hoe hoger je de kwaliteit in principe mag verwachten.

1 februari 2025