De afdronk
De afdronk – wat is dat eigenlijk? Vaak hoor ik dat dat niet iedereen het woord op de juiste manier gebruikt. Als je op het woord zou afgaan, zou je verwachten dat het de eerste indruk is wanneer je een slok wijn neemt. Maar dat is het niet. De afdronk is de fase nadat de wijn is doorgeslikt of uitgespuugd.
PAI
In Frankrijk heet de afdronk PAI (Persistence Aromatique Intense) en die wordt uitgedrukt in caudalie. Eén caudalie is hetzelfde als één seconde. Waarom het zo ingewikkeld moet, weet ik ook niet. In Nederland tellen we de afdronk gewoon in seconden.Caudalie komt van het Latijnse woord cauda wat staart betekent.
Nasmaak
Naast de afdronk is er ook de nasmaak. dat is in Frankrijk de PG (Persistance Gustative). Dat kun je het best omschrijven als de smaakherinnering – de smaakindrukken die een wijn nalaat nadat hij is gedronken.
Dat kan bijvoorbeeld de indruk zijn van zuur, van bitterheid of van het mondgevoel, wat heel drogend of astringent kan zijn.

Moeilijk
Het goed proeven van de afdronk is best lastig, omdat die soms wordt gecamoufleerd door andere effecten in de mond die niet bij de afdronk horen, maar bij het mondgevoel. Het is belangrijk om dat onderscheid te maken.
De afdronk draait om de aroma’s: de vluchtige bestanddelen in de wijn, die we met onze neus retronasaal ruiken via het reukepitheel bovenin de neus – dus de geuren die via onze mond bij het reukepitheel komen.
Het gaat dus niet over de smaken die we met de mond waarnemen, zoals zoet, zuur, zout, bitter, tannine of umami, en ook niet over het effect van de vloeistof in de mond. Dat is de nasmaak.
De begrippen afdronk en nasmaak worden nogal eens door elkaar gehaald. Toch zijn het twee verschillende aspecten van wat we waarnemen bij het proeven van wijn.
Kwaliteit
In Frankrijk wordt de PAI als rechtstreekse maatstaf voor de kwaliteit van een wijn gezien. Hoe langer de PAI, hoe hoger de kwaliteit van de wijn.
Bij bekende Franse wijnen staat de verwachte PAI zelfs vermeld – bijvoorbeeld bij een Bourgogne Premier Cru: 8 à 10 sec.
Als vuistregel kun je de volgende indeling gebruiken:
• < 3 sec. – zeer kort
• 3 à 4 sec. – kort
• 5 à 6 sec. – gemiddeld
• 7 à 8 sec. – lang
• > 8 sec. – zeer lang / uitzonderlijk
Niet alleen in Frankrijk, maar ook in andere wijnlanden is de term afdronk gebruikelijk bij het systematisch proeven van wijn. Het is een veelgebruikte term die mede bepaalt of een wijn van goede kwaliteit is.
Een lange afdronk is namelijk heel positief.
Meer lezen over proeven? lees ook de komende blogs.
30 april 2025