Lemoncurd
Lemoncurd is makkelijk te maken en is heerlijk fris als broodbeleg of in de yoghurt. Ook kun je het gebruiken als topping bij ijs of om een taart af te werken. Bijvoorbeeld een citroen kwarktaart. In plaats van citroenen kun je ook sinaasappels gebruiken of grapefruit. Belangrijk is om tijdens het au bain-marie verhitten te blijven roeren. Als de vloeistof gaat koken krijg je gestold ei en dat is niet de bedoeling.
Tip: Als je toch witte sliertjes ei in de curd hebt kun je deze eruit zeven.

Ingrediënten:
2-3 citroenen en rasp totaal 130 ml
200 g suiker
125 g boter
2 eieren
Bereidingswijze
De citroenen raspen
- De citroenen even goed rollen
- de schil raspen en de citroenen uitpersen
- De eieren loskloppen
- De suiker en de boter in een schaaltje of pannetje doen en au bain-Marie* verwarmen
- Als de boter gesmolten is (de suiker is dan ook bijna vloeibaar) dan citroensap en de rasp toevoegen
- Vervolgens de losgeklopte eieren toevoegen
- Blijven roeren van tijd tot tijd
- Af en toe controleren of er nog genoeg water in het pannetje voor de au bain-Marie zit
- Op gegeven moment begint de vloeistof te binden
- Wanneer de vloeistof yoghurtdikte is kun je stoppen, dit duurt wel 20-30 minuten
- Af laten koelen in een schaal
- De curd stolt nog na tijdens afkoelen
Van deze hoeveelheid heb ik ongeveer 400 ml gemaakt. Bewaard in een potje is de curd nog weken houdbaar.
*au bain-marie : in een pannetje met kokend water hang je een schaaltje of een ander pannetje waardoor bijvoorbeeld de boter of de chocolade in het schaaltje verhit wordt en smelt door de stoom van het kokende water in het pannetje. Het schaaltje moet niet in het water hangen. De bedoeling is dat het product onder het kookpunt blijft.
14 mei 2025